LOADING

Type to search

Pelerinaje

Mănăstirea Delta Neajlovului În căutarea ajutorului creștin

Share

 Biserica din lemn, în stil maramureșanInițial s-a construit aici un mic schit – Schitul Delta Neajlovului. Apoi, a venit timpul începerii construcției unei mari mănăstiri, într-un loc marcat de încărcătură istorică, spre aducere aminte, bine cunoscut oricărui român… Călugăreni. Aici, în arealul natural al unei delte de o frumusețe pătrunzătoare, își tăinuiește neputințele, acest sfânt lăcaș. O lucrare duhovnicească de excepție care însă se află momentan în impas, din lipsa fondurilor.

 La doar câțiva zeci de kilometri de capitala României, virând la stânga din drumul național București-Giurgiu, pe drumul Comana-Călugareni (aproape egal distantat de satele cele mai apropiate Brăniștari și Budeni), ne întâmpină extrem de primitoare, alături de zidurile neterminate ale sfintei mănăstiri, bisericuța din lemn, în stil maramureșan, cu flori în pridvor. Liniștea și pacea acestui lăcaș duhovnicesc este copleșitoare și ne trimite instantaneu departe de zgomotul și agitația cotidiană. Nici nu apucăm bine să ne închinăm pe la sfintele icoane, că în scurt timp își face apariția un personaj aparte, dintre cele în care sufletul recunoaște adevărata bucurie – părintele Damian. _DSC0265Este entuziast, iar cu un zâmbet  cald, părintesc, ne spune: Bine ați venit dragilor! Vă așteptam! Maica Domnului v-a trimis. Am să vă arat ceva extraordinar, aveți aparat ( foto) la voi? Și pornim.

 Istoria relativ scurtă a acestui lăcaș de cult cunoscut nu doar credincioșilor din împrejurimi, ci și multor credincioși bucureșteni care îi calcă pragul mai ales de sarbători, este demnă de toată atenția. Ea  începe în ultima parte a anilor 90, cu o plimbare a părintelui arhimandrit Irineu – pe atunci stareț al Mănăstirii Comana pe malul Neajlovului, în zona pitorească a deltei pe care acest râu a format-o, ocazie cu care ridicarea unei mănăstiri pe aceste meleaguri a încolțit în mintea starețului.

A cumpărat 1 hectar de teren agricol, pe care l-a donat viitoarei mănăstirii cu scopul de a construi mai întâi o biserică. Așa se face că în luna august a anului 2000, a fost pusă piatra de temelie a acesteia cu sfințirea momentului și locului de către Prea Sfințitul pe atunci, Teodosie Snagoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Însă, construcția bisericii și organizarea vieții de obște în jurul acesteia, necesita tot mai mult timp. Astfel, la cererea sa, părintele se pensionează la 1 noiembrie 2003 și predă stareția mănăstirii Comana, dedicându-și tot timpul și toată puterea sa de muncă, terminării construcției noii bisericuțe. Astfel, la 2 mai 2004 – în prezența Prea Fericitului Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Sfințitului Varsanufie, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și părintelui Constantin Buga protopop de Giurgiu, a avut loc târnosirea noii biserici cu hramul Înălțarea Domnului. Întrebat de ce a ales „Înaltarea Domnului” drept hram al bisericii schitului, părintele Irineu își amintește: „La vârsta de 17 ani eram frate la mănăstirea Neamț, care are ca hram tot ”Înălțarea Domnului”. Încă de pe atunci doream ca la pensie să mă retrag acolo.” Dacă asta nu s-a întâmplat și, probabil nici n-o să se mai întâmple, părintele stareț s-a hotărât să ctitorească o biserică cu acest hram.

Serviciul religios în Schitul Delta Neajlovului, lucrările de construcție pentru clădirile necesare vieții monahale (printre care și o frumoasă trapeză și alte anexe), nu i-au ocupat într-atât timpul părintelui stareț încât să nu poată visa cu ochii deschiși, făcând planuri cu un  arhitect de specialitate – pentru Mănăstirea Delta Neajlovului, cu hramul Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie).

Interiorul bisericii mariBiserica mare - neterminatăPlanul viitoarei mănăstiri înfățișează o adevărată cetate monahală, cu o biserică tip catedrală în partea centrală a curții încadrată pe trei din cele patru laturi ale dreptunghiului de 160 pe 50 de metri încadrat de chilii (36 la număr). Biserica are 30 de metri lungime, lățimea absidei 18m, iar înălțimea de 30 de metri. Daca aceste planuri par utopice sau cel putin cu lunga bataie de cap, realizabile doar într-un viitor îndepartat, ținem să aducem la cunostință scepticilor, că pe locul parcării s-au adus deja multe materiale necesare. Cu ajutorul lui Dumnezeu, și al dumneavoastră, se va duce la bun sfârșit inițiativa de a avea o mănăstire (deocamdată un schit) și Călugărenii lui Mihai Viteazu.

Laurențiu Cosmoiu

Este nevoie de sprijin pentru construirea Mănăstirii Delta Neajlovului!

Pentru donații:  

Cont: R053RNCB5300000153650001 – BCR, sucursala Giurgiu

Contact:

Schitul Delta Neajlovului, Comuna COMANA, Județul GIURGIU

Arhimandrit Irineu Iurașcu – Starețul Mănăstirii Delta Neajlovului, Telefon: 0745-702.979

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *