Prin Țara Făgetului

”Pe peretele dinspre altar era o fereastră de două palme, cu cercevele din lemn. Prin ea pătrundea spre prânz, la finalul Liturghiei, o rază de soare, care prefăcea potirul cu Sfinte­le Tai­ne într-o cupă de foc.

zzzzunnamed

Copiii care îl aju­­tau pe preot în timpul slujbei, îmbră­caţi în stihare dia­coneşti, jurau că aura din jurul paharului de metal era Hristos pre­schimbat în lumină. Într-o după-amia­ză de vară, unul dintre ţânci s-a furi­şat în ogra­da bisericii, chiar în faţa acelei fe­res­truici minunate, uimit că, deşi este atât de mică, în gea­mul ei se oglindea tot cerul. Ştia că dincolo de ea îl aşteaptă o „păpu­şă” pe care o râvnea pentru sora lui mai mică. O statuetă din porţelan, cu ochi trişti şi veşminte alb-albastre. Băia­tul a privit de câteva ori la stânga şi la dreap­ta, a ciulit urechea să prindă zgo­mot de paşi, dar satul moţăia fără grijă, ca în orice dumi­nică după-amiază. Apoi, a tras încet fe­reastra din perete, ca pe un sertar. Băga­se de seamă, mai demult, că rama se des­prindea uşor dintre bârnele de lemn slă­bite de sutele de ierni şi veri trecute peste ele. A pus-o pe iarbă şi s-a strecu­rat prin gaură în biserică. A înşfă­cat-o pe Maica Domnului de pe masa alta­rului şi, cât ai clipi, a fost iar afară. Prevăzător, n-a dus sta­tueta acasă, ci a as­cuns-o într-o căpiţă de fân. Trei zile au căutat-o creştinii şi şi-au cercetat co­piii.”

 

Claudiu TÂRZIU

Vă invit să citiți reportajul în Formula As (http://www.formula-as.ro/…/formula-as-in-muntii-poiana-rusc…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.