Pulsul ortodoxiei: Manastirea Valaam

De la debarcader, unde sosesc vasele de mărimi mici, o alee mărginită de pini duce spre catedrala Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. Amplasarea ei pe un deal înalt face catedrala vizibilă din multe puncte ale ostrovului şi de pe Lacul Ladoga.

Construirea catedralei Mănăstirii Valaam a fost încheiată complet în anul 1862 de către A.M. Gornostaev. Catedrala a fost construită iniţial din piatră, cu două etaje, dar în anul 1896, din cauza degradărilor, pe locul ei s-a construit noua catedrală cu cinci turle.

Interiorul bisericii este luminos

Datorită construcţiei sale deosebite, se creează impresia că bolta centrală pluteşte în văzduh. În clopotniţa bisericii se păstrează doar cel mai mare clopot din cele 13 clopote de la început. Complexul central constă în Catedrala Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, corpurile de chilii care o încadrează, casele de oaspeţi pentru pelerini, porţile sfinte cu biserica Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi, de asemenea, bisericile Adormirea Maicii Domnului şi Sfânta Treime. Partea centrală a mănăstirii se învecinează cu vechiul cimitir.

Drumurile care pornesc de la mănăstire în diferite direcţii, duc la schituri, la paraclise şi la clădirile gospodăreşti, risipite pe tot ostrovul. Foarte pitoresc este drumul spre cimitirul egumenilor. De la Catedrala Schimbarea la Faţă a Mântuitorului se poate ajunge pe jos pe insula Nikolsk, întrucât aceasta este legată de Valaam prin podeţe de lemn. Iar la debarcader merită vizitat paraclisul cu hramul icoanei Maicii Domnului „Bucuria celor necăjiţi”. Abia în depărtare se văd paraclisul Buna-Vestire şi paraclisul Znamensk. Podurile construite peste canale şi golfuri leagă diferite locuri într-un întreg.

SILVIU CLUCI

LOCURI DE PELERINAJhttp://www.doxologia.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.