LOADING

Type to search

Pelerinaje

Râmeț, copie a Cerului

Share
Râmețul Sfântului Ghelasie este, la fiecare dată de 30 iunie, ziua sfântului, o ușă către raiul apostolilor. Bisericuța veche este locul perfect pentru rugăciune. Aici am regăsit  Numele în care trebuie să fim mântuiți: Iisus. Cu siguranță, Învățătorul a format mulți ucenici aici, de la Arsenie Praja la Dometie Manolache.
Nimeni nu poate face semne (minuni), decât dacă Dumnezeu este cu el. Tot aici, la mănăstirea mea de suflet, am înțeles asta (nu din cărți). Dumnezeul sfinților de la Râmeț este Dumnezeul viilor, sfinții sunt vii, iar Dumnezeu este sursa noastră de putere. Dumnezeul părinților noștri înlătură până și cauzele de conflict, ca răspuns al mulțumirilor noastre. Probați asta!
Beneficiile Învierii nu pot fi risipite de un creștin, ci sunt trăite și înmulțite prin har în astfel de oaze de rugăciune, pocăință, îndreptare, smerenie și caritate. În nopțile-nstelate ale Râmețului, veghem ca niște străji, așteptând Ora. Există mari bucurii, dar depinde unde le căutăm. Aici, acasă la SfântulGhelasie, paraclisul devine limbaj uzual, deoarece fertilitatea duhovnicească e molipsitoare. Dacă stai lângă un sfânt, devii sfânt.
Un turist ateu nu poate vedea asta. Un amator de suveniruri și poze la minut va vedea doar că nu poate să vadă. Râmețul este, fără îndoială, o copie a Cerului, un templu al întregii lumi. În acest sanctuar al Celui Vechi de Zile, realizezi că nici o slăbiciune nu este invincibilă, dar, mai ales că nici o virtute nu e searbădă. Iată de ce Sfântul Râmețului, părintele Ghelasie, L-a urmat pe Domnul Iisus cu atât de multă bucurie: pentru că a văzut ce e mai bun. Când găsești Binele, te lepezi de rău.
Marius MATEI
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *