LOADING

Type to search

Editoriale

MOSCOVA NU CREDE ÎN LACRIMI, NICI PARISUL ÎN CREȘTINOFOBIE

Share

Franța creștină pare forțată să abdice! O atmosferă de ostilitate plutește în jurul bisericilor catolice din provincie, în jurul marilor catedrale, în jurul persoanei preoților. Totul a culminat cu incendiul (incendierea?) de la Notre‑Dame din aprilie 2019, dar acesta a fost doar vârful aisbergului. Căci pe teritoriul francez au fost incendiate, devastate, pângărite și mutilate zeci de biserici, capele, cimitire. E un fenomen de masă deja. Autorii? În general, presa și autoritățile pun aceste acte barbare pe seama unor dereglați psihic. „Un nebun, dom’le! Ce să‑i mai faci?!” – așa vor să ne convingă cei care anchetează cazurile: că avem de‑a face cu psihopați în toată regula. Bun, de acord, dar de ce acești psihopați atacă numai bisericile creștine? De ce nu atacă stadioanele, mallurile, teatrele ori muzeele? Sau moscheile? Și dacă tot a venit vorba despre moschei: ele sunt, pe teritoriul francez, în număr de 2200, la care vin să se roage aproape cinci milioane de musulmani. Rețineți că în 1976 erau doar 150 de moschei, iar „necesarul” ar fi de 4400, conform declarațiilor lui Dalil Boubakeur, Președintele Consiliului Francez al cultului musulman.

Iar dacă tot vorbim despre musulmani, incendiul care a șocat (din nou, dar nu suficient) lumea – cel de la catedrala gotică din Nantes, de acum câteva zile – a fost provocat de un bărbat rwandez, așadar un emigrant de altă religie, provenit din altă cultură. Până la urmă, Christian Churches Matter? Da!

Și, pentru a termina demonstrația cu cifre, iată‑le: numai în 2018‑2020 au ars 11 biserici catolice, cele mai multe vechi și foarte vechi. Vinovații? În general nu s‑au prea găsit, iar cei identificați au fost considerați „nebuni”.

Estimp, Sfânta Sofia a fost transformată în moschee. Protestele au fost vagi, formale, pe palier cultural (UNE SCO), politice – dar miorlăite – din partea UE și SUA . Moscova: nici un cuvințel din partea lui Putin, apărătorul Ortodoxiei mondiale, un protest formal din partea Patriarhului Kiril. Nimic de substanță, care să‑i dea de gândit neo‑sultanului Erdoğan.

Închei cu cele câteva gânduri de mare tristețe, provocate la aflarea veștii, scrise la cald: Înțelepciunea sfântă, divină, statuată pe vecie în piatră, bronz și mozaic va fi acompaniată cât de curând de muezini și imami, va fi asediată de mormanele de papuci și șlapi lăsați la intrare, pe lespezile frumos tăiate de bizantini.

Ridicată între continente și între lumi, între mări și brizele lor, între rase și tradiții, între oameni și îngeri, Sfânta Sofia are un aer nepământesc și jenat, totodată. Împopoțonată cu minarete, spoită cu var, prăduită și agresată în fel și chip, bătrâna doamnă a catedralelor își duce lent martiriul prin veacuri ca o țestoasă fără urmași – uitată de timp prin arhipelaguri pustii. Căci pe Sfânta Sofia nimeni nu o mai iubește cu adevărat, căci nimeni nu o mai poate avea în deplinătatea ei cultică, liturgică. Chiar și muzeu, ea vorbea doar mecanic, prin pereți – nu mai vibra, nu era cutie de rezonanță pentru rugăciuni înflăcărate și cântări sfinte, nu mai găzduia volutele îngerilor în timpul Epiclezei. Era doar o bătrână doamnă scoasă la cerșit de către noii ei stăpâni turci – Filantropica de Bosfor.

Acum, Erdoğan ne arată fața dintotdeauna a lor, a noilor cuceritori. Deși islamul (știm de la cursul scurt de neomarxism!) este religia păcii, iar mahomedanii au un duh irenic neostoit, totuși această decizie pare că ar veni în contradicție cu multiculturalitatea, cu armonia religioasă în dimensiunea căreia europenii vor să vadă realitatea, cu drepturile omului etc. Și cu orice formă de dorință de înțelegere cu ceilalți, în afară de pozițiile autoritare. Pe care, iată, s‑a situat noul sultan, noul cuceritor soft, prin „lege” seculară, al Sfintei Sofia…

 

RĂZVAN BUCUROIU

 

sursa foto: pixabay.com

 

EDITORIALUL NUMĂRULUI DIN AUGUST 2020 AL REVISTE LUMEA CREDINȚEI. VARIANTA ONLINE POATE FI ACHIZIȚIONATĂ LA LINKUL:

https://account.paydemic.com/buy/S24SZ6L7URDFDECHQE3EJF7QLY

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *