Revista:

Vasile

Acest nume, foarte iubit si rãspândit la români, vine din limba greacã si înseamnã: regal, rege, conducãtor. Numele acesta ne aminteste cã fiecare om poartã ceva nobil în el: sufletul, care este mai de pret decât orice comoarã sau titlu onorific. ªi înainte de a îndruma si conduce pe altii, omul trebuie sã fie în stare sã se conducã pe el însusi, sã-si pãstreze sufletul – comoara comorilor – nepãtat de pãcate. Cel ce nu-si pierde sufletul si credinta în viatã, acela este mai bogat decât orice rege, cãci astfel Îl va câstiga pe Dumnezeu si viata vesnicã. “Ce-i va folosi omului, dacã va câstiga lumea întreagã, dar sufletul sãu si-l va pierde?” Sfânta Scripturã, Evanghelia dupã Matei cap. 16, 26
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a trãit în secolul al IV-lea, fiind dintr-o familie nobilã de crestini: bunicul sãu a murit ca martir, iar fratele sãu a fost Sfântul Grigorie de Nyssa. Viata Sfântului Vasile cel Mare este o icoanã a dragostei, un exemplu de bunãtate si dãruire. Sfântul 
si-a împãrtit averea sãracilor, s-a cãlugãrit si a întemeiat numeroase asezãminte de binefacere pentru cei nevoiasi: azile, spitale, cantine pentru sãraci, scoli. A murit la doar 49 de ani, dar viata sa a rãmas “un punct de referintã pentru istoria crestinismului”. De la Sfântul Vasile cel Mare avem numeroase scrieri si învãtãturi. Biserica cinsteste amintirea Sfintilor Trei Ierarhi, adevãrati stâlpi de credintã si har pentru Biserica lui Hristos. Acestia sunt: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul si Sfântul Ioan Gurã de Aur – sãrbãtoriti pe 30 ianuarie. Ziua Sfântului Ierarh Vasile cel Mare: 1 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.