Ce înseamnă numele meu?
Share

Numele Irina este foarte vechi și înseamnă – în limba greacă – pace. La noi se întâlnesc și variante, cum ar fi: Arina, Irineu, Irinel ș.a. Acest frumos nume ne amintește că pacea este o binecuvântare. Pentru ca oamenii să trăiască frumos și bine trebuie să fie pace: în familie, între vecini, între neamuri și popoare. Cât de crud și nefiresc e războiul, câte vieți curmate fără rost și câtă durere… De aceea fiecare creștin trebuie să se roage nu doar pentru liniștea sa și a celor apropiați lui, ci și pentru pacea și bunăstarea întregii omeniri, căci cu toții suntem o mare familie. – „Unde nu e pace, acolo nu este Dumnezeu.“ – Avva Isaia.
Sfânta Irina (†304) a fost o tânără din Tesalonic (Grecia) care, împreună cu prietenele sale apropiate, Agapia și Hionia, s-au retras pe muntele din apropierea cetății pentru a trăi izolat, asemenea călugărilor, în simplitate și rugăciune. Toate trei însă au fost chinuite și omorâte de cruzii asupritori romani, care nu înțelegeau credința creștină, prigonindu-i pe toți creștinii de atunci. Însă, prin exemplul lor, cele trei fete au rămas pentru noi icoane ale prieteniei și înțelegerii, de dragoste și putere de sacrificiu. Sărbătoarea celor trei sfinte este pe data de 16 aprilie.
Doamne ajuta.Eu sunt un copil de 10 ani si cautand Povestiri ortodoxe cu talc am dat peste acest site.Am vrut sa aflu ce inseamna numele meu(Livia si Ecaterina).Aici arata doar numele Irina.V-as ruga daca ati putea sa imi spuneti ce inseamna numele Livia dar si Ecaterina.Va multumesc din suflet,si Bunul Dumnezeu sa ne daruiasca pacea si dragostea Sa in sufletul nostru.
Livia
Forma feminina a numelui Liviu – doua prenume imprumutate la inceputul secolului al XIX-lea, impreuna cu multe alte nume romane, Liviu si Livia sunt astazi prenume des intalnite in multe zone ale Europei. La noi se gasesc raspandite cu preponderenta in zona Transilvaniei. Cu o indelungata traditie, „Livia” era numele uneia dintre cele mai cunoscute ginti romane, gasit atestat de multe ori in izvoare istorice. Numele latine Livius si Livia raman, insa, necunoscute din punct de vedere etimologic. Exista o varianta a lingvistilor care arata ca o posibila explicatie pentru faptul ca numele isi au originea din cuvantul latin “”liveo” care se traduce prin „a invidia”, insa, cea mai reala semnificatie pare sa fie aceea conform careia numele provin din termenul de „lividus”, care inseamna „albastru”, „livid”, „palid”. Numele de Liviu a capatat renume si datorita personalitatilor care au purtat acest nume. Amintim aici pe Livius Andronicus (poet greco-roman, considerat parintele dramaturgiei romane, el a tradus multe opere grecesti in limba latina), Titus Livius (a scris lucrarea „Ab urbe condita” – „De la fondarea Romei”, o monumentala istorie a Imperiului Roman), Livia Drusilla (sotia imparatului Augustus, cel care a creat sistemul politic numit „Principat”) sau cunoscutul scriitor Liviu Rebreanu. Ca nume de familie intalnim forme ca: Livciuc, Livianu, Livigiu, Livinschi, Livintz, Livinti sau Livitchi. In limba italiana se gasesc variante ca Livio si Livia, in limba maghiara – Liviusz si Livia, in rusa – Livii si Livia etc. In calendarul ortodox, prenumele de Liviu este sarbatorit pe data de 25 iunie a fiecarui an.
Semnificatia numelui Ecaterina
Ecaterina – Avand o traditie indelungata, prenumele feminin Ecaterina, despre care cercetatorii lingvisti spun ca isi are originile in grecescul Ekaterine, este foarte popular in onomastica tuturor popoarele europene, fapt datorat in mare parte raspandirii crestinismului, mai cu seama datorita cultului unei sfinte care a trait in Alexandria, numele acesteia aparand sub forma Aikaterine.
Chiar si in aceste conditii, Eikaterine, redat in romana prin Ecaterina, are o semnificatie obscura, mult tim specialistii considerand ca este, la origini, forma de feminin a numelui de persoana Hekateros, in componenta caruia putem recunoaste cu mare usurinta numele Hekatos, un supranume al zeului Apolo. Acest nume din urma, Hekatos, s-ar fi format de la heka-tebolos, ce inseamna „care loveste de la distanta”. O alta ipoteza sustine ideea conform careia la baza acestui nume s-ar afla un cuvant egiptean care inseamna „coroana”.
Si totusi, pentru a stabili semnificatia numelui Ecaterine, ne indreptam atentia spre adjectivul katharos, adica „pur”, sens care, fara doar si poate, a dus la raspandirea uluitor de rapida a numelui in randul crestinilor din intreaga lume. Prin urmare, putem considera ca semnificatia numelui in discutie este aceasta din urma, chiar daca nici celelalte ipoteze nu sunt de neglijat.
In sfarsit, prenumele feminin Ecaterina a patruns si in onomastica romaneasca prin intermediar slav, o dovada a popularitatii de care s-a bucurat fiind si aparitia unor nume cu totul noi, care pana si in prezent sunt des intalnite la noi, printre care amintim doar de Catalin si Catalina, semnificatia acestora fiind aceeasi, desigur. O alta forma sonora in istoria omenirii este si Caterina, una dintre purtatorele acestui nume fiind Caterina de Medici (1519-1589).