Revista:

Sfânta Cruce

id573_untitled.jpg.jpg

„Iar Iisus, privind la el cu dragoste, i-a zis: Un lucru îüi mai lipseöte: Mergi, vinde tot ce ai, dä säracilor öi vei avea comoarä în cer; öi apoi, luând crucea, vino öi urmeazä Mie!“ Sfânta Evanghelie dupä Marcu X, 21

Mântuitorul a fost rästignit pe o cruce mare, de lemn. Prin sacrificiul säu, Mân­tui­­to­rul a sfinüit crucea, care de atunci este simbolul tuturor creötinilor, este semnul biruinüei öi al victoriei vieüii asupra morüii, al binelui care învinge mereu räul. La fel ca o icoanä, crucea este purtätoare de har dumnezeiesc, sfinüind toate cele din jur prin pre­zen­üa ei. De aceea credincioöii poartä cruciuliüe la gât öi îöi fac cu evlavie semnul sfintei cruci atunci când trec prin faüa unei biserici sau pe lângä o troiüä. În fiecare casä trebuie sä fie icoane öi cel puüin o cruce. În toate bisericile se aöeazä sfânta cruce pe masa din altar, iar în vârful turlelor sunt înälüate ­cruci mari, ca toüi oamenii sä vadä de departe cä acolo este Casa Dom­nului – aöa cum mai este numitä biserica. Dupä exemplul vieüii Mântuito­ru­lui nostru, Iisus Hristos, credinüa creötinä ne învaüä cä fiecare om trebuie „sä-öi poar­te crucea“, adicä sä träiascä în räbdare öi smerenie, sä nu-öi piardä nici­odatä speranüa în ajutorul Domnu­lui öi în mântuirea sufletului. În viaüä, orice om are de întâmpinat greu­täüi, nevoi öi släbiciuni, dar trecând pes­te ele cu räbdare öi speranüä, cu dragoste öi credinüä, ne putem mântui.

În üara noasträ sunt pästrate cu multä cinste fragmente din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rästignit Mântuitorul, acum 2000 de ani. În Biserica Sfântul Vasile din Bucureöti (vezi p. 5), la Mânästirile Secu, Cäldä­ru­öani öi la alte sfinte mânästiri.

Creötinii se închinä öi se roagä cu multä evlavie înaintea Sfintei Cruci, cäci prin ea, Dumnezeu ne revarsä har, dragoste öi putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.