Revista:

Aghiuta sau michiduta

Acestea sunt de­nu­­miri hazlii ale diavo­lului, în lite­ra­tura popularã româ­neas­cã. DE CE mai este numit astfel? Pen­tru cã atunci când îi spui pe nume, diavolul îndatã se iveº­te lângã tine, dar în chip nevãzut. De aceea adevãra­tul creºtin nu drãcu­ieºte nici­oda­tã. Prin urmare, þãranii români, isteþi din fire, au inventat tot felul de alte nume pentru diavol: Necu­ra­tul, Uci­gã-l toa­ca (cãci fuge ­atunci când aude bã­tãile de toacã ce vestesc slujba), Nefrate, Aghi­u­þã ºi altele. Dia­vo­lul este cea mai rea cre­aturã. Acesta cautã necontenit sã-l is­piteascã pe om ºi sã-l tragã înspre pãcat, de aceea este vrãjmaºul sau duºma­nul omului. Toate relele din lu­me sunt lucrãri diavoleºti.
„Mãi, Michiduþã, doar eu te cre­deam mai tare decât eºti! Aºa-i cã tu ai luat iapa în spate? Însã eu þi-oi lua-o numai între picioare; ºi îndatã se ºi asvârle pe iapã ºi înconjoarã iazul de trei ori, fãrã sã rãsufle. Dracul ­atunci se mirã mult ºi, neavând ce zice, iscodi alta.” (Ion Creangã, Dãnilã Prepeleac)
Dragi copii, citiþi ºi voi aceastã frumoasã poveste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.