Revista:

Pãrintele Paisie

id672_untitled.jpg.jpg

Toþi cei care l-au cunoscut pe pãrintele Paisie povestesc despre acesta cã era cel mai blând ºi smerit om din câþi au vãzut. Oricine venea la dânsul era primit cu dragoste ºi nu pleca din chilia pãrintelui fãrã un sfat bun care sã-l ajute pe mai departe. Atunci când veneau copii ºi tineri, pãrintele Paisie obiºnuia sã le spunã, arãtându-le pajiºtea plinã de flori ºi mireasmã, de lângã mânãstire:
“Încercaþi sã fiþi ºi voi ca albinuþele harnice, care adunã nectar ºi miere din florile cele mai curate ºi mai parfumate. Sã nu fiþi ca niºte gãrgãuni sau bondari, care-s leneºi ºi îºi adunã hrana de prin buruieni sau bãlegar. Cãutaþi sã trãiþi fãcând fapte bune ºi nepreþuite, precum dragostea, rugãciunea, mila ºi smerenia. Cu acestea sã vã hrãniþi sufletul ºi-l veþi vedea pe Hristos, Mântuitorul lumii!”
Iar atunci când veneau oameni mari la dânsul, pentru a se spovedi ºi a-i cere sfat, pãrintele obiºnuia sã le spunã cu blândeþe:
“Sã þineþi minte: cel mai bine este ca omul sã fie ca ºi un vas simplu, de lut, care este bun pentru toate ºi este folosit de toþi ai casei, în fiecare zi: ºi pentru mâncare ºi pentru apã ºi pentru orice lucru. Pe când vaseul de aur, ia gândiþi-vã, stã doar în raft, se încuie în dulapuri, este râvnit de hoþi ºi se foloseºte când ºi când, numai la zile mari. Vasul de lut este folosit zilnic ºi toþi îl cautã ºi au folos de pe urma lui. Tot aºa este ºi cu omul smerit, care nu cautã laudã ºi poziþii înalte. El rãmâne nebãgat în seamã, printre cei de jos, dar tuturor el le este de ajutor, îi îndeamnã, îi ajutã ºi toþi îl cautã ºi se bucurã de prietenia lui. Mare dar este smerenia pentru oameni!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.