Revista:

Usturoiul

Demult, un boier hapsân a tocmit slu­gã pe un biet þãran sã-i pãzeas­cã oile, de dimineaþa pânã seara, timp de un an. ªi s-au învoit ei ca pla­ta s-o primeascã la urmã, adicã ºi-ºi ia þãranul pentru el câte oi va putea sã le ridice ºi sã le treacã peste gardul þarcului.
Toate bune ºi frumoase, dar, ve­deþi voi, cã boierul nu-i dãdea bietului om dimineaþa decât o bucatã de pãine ºi o ceapã. Aceasta urma sã-i fie mâncare pentru întreaga zi. ªi numai ce slãbea sãracu vãzând cu ochii, încât de bunã seamã cã la sfârºitul anului n-ar mai fi fost în stare sã ridice nici mãcar un miel, darmite o oaie.
Dar are Dumnezeu grijã de omul bun la suflet!…
Într-o dimineaþã, pe când ieºise cu oiþele pe pãºune, îi apare omului înainte chiar Sfânta Duminicã, preschimbatã într-o bãtrânã. I se fãcuse milã de necazul omului.
- Ascultã, fiule, îi spuse. Fiind­cã eºti om bun la suflet, te voi aju­­ta. În fiecare dimineaþã ne vom întâlni, iar eu îþi voi preschimba pâi­nea în mãmãligã, iar ceapa în usturoi.
I-a mulþumit frumos þãranul ºi s-a aºezat sã mãnânce mãmãligã cu mujdei, dupã cum îl învãþase sfânta, cãci usturoiul, dragii mei, tare bun mai este pentru sãnãtatea omului, cãci îþi dã putere ºi energie pentru o zi întreagã, ferindu-te de multe boli.
ªi azi aºa, mâine aºa, þãranul nostru prindea putere, hrãnindu-se cu usturoiul pe care îi dãruia sfânta.
Iar când s-a împlinit anul, ce sã vezi?! A ridicat omul ºi a trecut peste grad toate oile boierului, ca sã-l înveþe minte sã nu mai umble cu vicleºuguri ºi sã nu-ºi mai batã joc de oamenii necãjiþi.
I-a lãsat numai un miel, aºa de milã! Boierul nu-ºi putea crede oachilor, neînþele­gând cum de e þãranul aºa puternic, cum de nu oboseºte, cum de îi ia toatã turma. Dar învoiala-i învoialã!
Aºa, dragii mei, s-a fãcut încã o datã dreptate. ªi s-a dus buhul de-ntâmplarea asta ºi, de atunci, usturoiul este nelipsit din bucãtãria ºi din mâncãrurile românilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.