Revista:

Ecaterina

id695_untitled.jpg.jpg

Numele Ecaterina provine din limba greacã si în­seam­­nã: pur, curat. Acest nume a fost întotdeauna consi­de­rat „foarte potrivit pentru un nume crestin”. Viata oricãrui om ar trebui sã fie cât mai purã si mai curatã, fãrã pãcate si greseli, fãrã rãutate si gânduri ascunse. Omul împãcat cu sine si cu cei­lalti este asemenea unei icoane la care ti-e drag sã privesti. Ori­cine cautã pri­etenia omului pur si curat la suflet, fiindcã apro­pierea de ase­me­nea oameni nu are pret. „Su­fletul curat, dacã va privi în el însusi, Îl va ve­­dea, ca într-o oglindã, pe Dum­nezeu”, spune Sf. Ata­na­sie cel Mare.
Se întâlnesc si variatii si derivate ale acestui frumos nume, cum ar fi: Ca­terina, Cã­tã­lina, Cãtãlin, Catrina, Ca­tin­ca etc.
Sfânta Eca­terina (†250) era „o tânãrã crestinã, distinsã prin ave­rea si neamul sãu”. Se spune cã, fiind de neam ales si având o culturã vastã, a fost obligatã sã poar­te o disputã cu învãtatii vremii, che­mati anume de împãrat. Nu numai cã i-a întrecut pe acestia, dar legenda povesteste cã i-a si convertit pe unii dintre ei la cres­ti­nism. În acea perioadã crestinii erau persecutati de romani, iar Sfânta Ecaterina si-a mãrturisit credinta în Hristos, fiind condam­natã în cele din urmã la moarte. Sfin­te­le sale moas­­te se pãs­­trea­zã la mâ­nãs­ti­rea ce îi poar­tã nu­me­le, ri­di­catã pe Mun­tele Si­nai de cãtre Sfân­ta Elena. Sfânta Ecate­ri­na este ocrotitoarea studen­tilor si a tine­relor fe­te, si este sãr­bãto­ritã pe data de 25 no­iembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.