Revista:

Sfântul din vis

id690_untitled.jpg.jpg

Sfântul Dimitrie cel Nou din Ba­sa­ra­bi este ocrotitorul Bu­cu­­res­tiului. Sfintele sale moas­te se aflã chiar la Catedrala Patriar­ha­lã din centru, de la Piata Unirii, iar sãrbãtoarea sa este pe 27 oc­tom­brie, zi de mare pelerinaj, când pe Dealul Mitropoliei se strâng sute de mii de credinciosi veniti sã se închine Sfântului, sã-i mul­tumeas­cã pentru ajutorul primit sau sã-i aducã rugãciuni pline de credintã si sperantã.
Sfântul Dimitrie Basarabov a trãit cu 700 de ani în urmã, într-un sat de lângã Dunãre. Încã de tânãr a fost atras de viata cãlu­gãreascã, închinatã Domnului Hris­tos. Era o fire linistitã, ocupându-se mai ales de pãstoritul animalelor. Desco­pe­rind Sfântul o pesterã retrasã, nu departe de sat, s-a retras acolo trãind simplu, în post si rugãciune. Dupã moartea sa, douã pietre mari, asemenea unor stânci, s-au prãvãlit la intrarea pesterii astu­pând-o cu totul. Nimeni nu a stiut cã acolo, în pestera ascunsã, ca într-un mormânt, se gãsesc moas­te­le unui mare Sfânt.
Anii s-au scurs si iatã, cã într-o bunã zi, apele râului ce trecea pe lângã sat s-au umflat, inundând împrejurimile. Asa se face cã pietrele mari de la intrarea în pesterã au fost date la o parte de furia apelor. În acea noapte, o fetitã grav bolnavã din acel sat, cãreia nimeni nu-i putea gãsi leacul, a avut un vis minunat: în visul ei îi apãrea un om sfânt, care cu multã blândete în glas îi spuse:
- În pestera inundatã de lângã sat se aflã trupul meu. Dacã pãrintii tãi mã vor scoate din apã, eu te voi vindeca!
A doua zi dimineata, fetita s-a grãbit sã le povesteascã pãrintilor visul ei minunat. Acestia au alergat la preotul satului povestindu-i întâmplarea. Au mers cu totii la pestera cu pricina, iar fetita le-a arãtat locul pe care i-l arãtase Sfântul în vis. Intrând oamenii în apã, au scos de acolo trupul întreg al Sfântului Dimitrie. Ce bucurie a fost în întreg satul, nu doar pentru cã fetita s-a vindecat de îndatã, ci mai ales pentru cã acum aveau un Sfânt care sã îi ocroteascã. Sfintele sale moaste au stat multi ani chiar în biserica satului, dar vestea s-a dus despre minunile ce aveau loc acolo, multi oameni bolnavi tãmãduindu-se. Asa se face cã sfintele moaste au fost aduse cu mare alai în capitala tãrii Românesti.
Dragi copii, mergeti si voi la Ca­te­drala Patriarhalã sã vã închinati Sfântului Dimitrie cel Nou, cãci asa cum a ajutat-o pe fetita bolnavã, la fel va veni si în ajutorul vostru, cu har, sãnãtate, liniste si spor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.