Revista:

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie de la Dregãtorie la Mucenicie

id687_untitled.jpg.jpg

Sfântul Mare Mucenic Dimi­trie, Izvorâtorul de Mir, a trãit în jurul anului 300, pe vremea cruzilor împãrati romani ce îi persecutau si îi ucideau pe crestinii care nu fãceau nici un rãu nimãnui.
Sfântul era de neam ales, ­fiind fiul prefectului Tesalonicului (una dintre cele mai mari cetãti din Grecia). Dupã moartea tatãlui sãu, el este numit prefect, fiind renumit pentru cinstea si corectitudinea sa. Împãratul însã, întorcându-se victorios dintr-un rãz­boi, a poruncit ca toti supusii sãi sã aducã jertfe zeilor, în semn de multumire. Sfântul Dimitrie a refuzat sã se închine idolilor, mãrtu­risind cã este crestin. Atunci împãratul a dat ordin sã fie aruncat în temnitã. Închis laolaltã cu alti cres­tini, Sfântul îi îmbãrbãta, în­cer­când sã le aline suferintele. Un tânãr crestin, pe nume Nestor, a fost condamnat sã intre în are­nã si sã lupte cu cel mai crud dintre gladiatori, numit Lie. Acesta era renumit pentru pu­terea si cruzi­mea sa, fiind victorios în toate luptele pe care le purtase.
Sfântul Dimitrie l-a binecuvântat pe Nestor chiar înainte de luptã si i-a spus sã nu-si piardã nãdej­dea, cãci Bunul Dumnezeu este alãturi de el. Nestor a intrat în arenã. Desi era tânãr si fãrã experientã în lupte, spre mirarea tuturor, Nestor l-a biruit pe înspãimântãtorul Lie. Împãratul nu îsi putea crede ochilor: cel mai bun ostas al sãu sã fie învins de un tânãr crestin!? Aflând însã cã Nestor fusese binecuvântat de Sfântul Dimitrie chiar înaintea luptei, împãratul, plin de furie, a dat poruncã sã fie ucis imediat strãpuns de sulite. Sol­da­tii au nãvãlit fãrã întârziere în celula în care era întemnitat Sfântul Di­mi­trie. Acesta nici mãcar nu s-a împotrivit, iar chipul sãu era luminat de o pace lãuntricã. Vãzând sulitele întinse spre el, si-a ridicat bratul drept pentru a muri asemenea Mântuito­rului care fuse­se strãpuns în piept de sulita soldatului în timp ce era rãstignit pe Cruce.
În acest fel a pãtimit si a murit Sfântul Mare Mucenic Dimi­trie, sãrbãtorit de întreaga Bise­ricã Ortodoxã pe data de 26 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.