LOADING

Type to search

2 iulie 2008 25 de asociatii laice ortodoxe cer Sinodului judecarea Mitropolitului Nicolae al Banatului si Episcopului Sofronie al Oradei

Stiri Generale / Evenimente

2 iulie 2008 25 de asociatii laice ortodoxe cer Sinodului judecarea Mitropolitului Nicolae al Banatului si Episcopului Sofronie al Oradei

Share

Un memoriu semnat de 25 de asociatii laice ortodoxe si de cateva manastiri a fost depus astazi, 2 iulie, la cancelaria Sfantului Sinod. In el se afirma ca asistam in prezent la o campanie de sustinere a gestului Mitropolitului Nicolae Corneanu de a se impartasi la o liturghie greco catolica, venita din afara bisericii ortodoxe. Semnatarii incrimineaza biserica romano respectiv greco-catolica pentru campania de intimidare a deciziei B.O.R., care va fi luata, probabil, in timpul sedintei sinodale din 8-9 iulie. Asociatiile Laicatului Ortodox considera intruziunea bisericii catolice drept nepermisa, promovand eludarea dialogului teologic si fortarea unei uniri sacramentale.

In consecinta, in situatia in care Sinodul BOR va refuza aplicarea canoanelor bisericii in cazul celor doi ierarhi, semnatarii isi rezerva dreptul de a “cere cu stăruinţă tuturor Bisericilor Ortodoxe să întrerupă dialogul cu Biserica Romano-Catolică, până când aceasta nu va renunţa la mişcările din culise, susţinute de servicii şi societăţi secrete, la mijloacele de corupere sau intimidare a ierarhilor ortodocşi”.

Cristian Constantinescu, reprezentantul Federaţiei Asociaţiilor Laicatului Ortodox, a declarat că adeziunea manastirilor si a laicilor la memoriul depus astazi „poate fi privită ca un fenomen firesc în Biserica Ortodoxă, în care cu toţii – laicat preoţi şi monahi – nu sunt decât mădulare ale aceluiaşi trup – Trupul lui Hristos. Această solidaritate spontană şi de o anvergură unică în istoria Bisericii Ortodoxe Române din ultimii 50 de ani ne confirmă faptul că, într-adevăr, apostazia celor doi ierarhi români şi impunerea prin ameninţări şi teroare psihologică a acestui comportament ca normă canonică pune în mare pericol viaţa şi integritatea Bisericii. Poate că nici în timpul celei mai aspre prigoane comuniste Biserica Ortodoxă Română nu a fost atât de greu încercată ca astăzi. Credem că toate adeziunile pe care le vom strânge până la data începerii Sinodului BOR vor fi mărturie a faptului că poporul drept credincios român este gata astăzi ca şi în trecut să-şi apere credinţa pentru care s-au jerfit încă din primele secole ale creştinismului strămoşii noştri”.

 

Semnează:

Asociaţia Pro-Vita pentru născuţi şi nenăscuţi – Filiala din Bucureşti
Asociaţia Dascălilor din România – Bucureşti
Asociaţia pentru Apărarea Familiei şi Copilului – Bucureşti
Asociaţia ROST – Bucureşti
Fundatia Culturala „Sarmisegetuza” – Cluj
Fundatia Sfinţii Martiri Brâncoveni – Constanta
Fundatia Sfinţii Martiri Brâncoveni – Suceava
Asociaţia „Sfântul Siluan Athonitul” – Alba-Iulia
Asociaţia Troiţa Cetii – Alba-Iulia
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (A.S.C.O.R.) – Suceava
Fundaţia Culturală „Memoria” – Suceava
Fundaţia Culturală „Profesor George Manu” – Suceava
Asociaţia Creştin-Ortodoxă „Sfântul Nectarie” – Arad
Asociatia Brancoveanu – Arad
Asociaţia Prietenii Sfântului Munte Athos – Arad
Fundaţia Sfântul Isaac din Ninive – Arad
Fundatia „Renincoor Open Hand” – Arad
Asociatia Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti – filiala Craiova
Manastirea Ortodoxa Sf. Grigorie si Sf. Martin – Franta
Asociatia pentru cultura „ALFA” – Dambovita
Fundaţia Umanitară Meridian – Bucureşti
Asociaţia Română Pentru Transporturi Rutiere Internaţionale – Bucureşti
Asociatia Metamorfosis
Asociatia „Ieromonah Arsenie Boca”
Schitul Inaltarea Sfintei Cruci- Aiud
Manastirea Martirii Neamului – Alba Iulia
Manastirea Lupsa – Alba Iulia
Manastirea „Sf. Ilie” – Albac, Alba Iulia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *