LOADING

Type to search

2 iulie 2008 Patriarhia Romana reactioneaza la actiunile lui Laszlo Tokes

Stiri Generale / Evenimente

2 iulie 2008 Patriarhia Romana reactioneaza la actiunile lui Laszlo Tokes

Share

Referitor la acţiunile organizate la Bruxelles de episcopul reformat László Tőkés, în zilele de 24-25 iunie a.c., pe tema „Bisericile istorice şi valorile creştine în Transilvania şi împrejurul acesteia”, Patriarhia Română face următoarele precizări:
La întrunirea respectivă, Pr. Patriciu Vlaicu, consilier în cadrul Biroului de reprezentare al Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene, a exprimat, mai întâi, nedumerirea faţă de organizarea, în cadrul Parlamentului European, a unei conferinţe pe tema Bisericilor istorice din Transilvania, excluzând tocmai Biserica Ortodoxă Română, majoritară.
Faţă de intervenţia reprezentantului Bisericii greco-catolice, care a prezentat aşa-zisele „abuzuri ale Bisericii Ortodoxe majoritare”, săvârşite cu sprijinul direct al Statului român, facem precizarea că România este singura ţară din Uniunea Europeană care recunoaşte, fără discriminare, aceeaşi capacitate juridică şi acelaşi nivel de finanţare, pe criterii de utilitate publică, pentru toate cele 18 culte recunoscute oficial.
Referitor la problema retrocedărilor unor lăcaşuri de cult, a fost subliniat faptul că dialogul pe această temă a fost blocat de către Biserica greco-catolică, prin apelul acesteia la justiţie, în paralel cu dialogul dintre cele două Biserici. Cu toate acestea, exemplele zecilor de biserici retrocedate de către Biserica Ortodoxă Română, prin dialog, Bisericii greco-catolice arată că aceasta era calea paşnică de urmat pentru a avea rezultatele dorite, în situaţii concrete.
Patriarhia Română pune la dispoziţia celor interesaţi date care dovedesc disponibilitatea de care a dat dovadă Biserica Ortodoxă Română pentru o rezolvare a conflictelor prin dialog şi solidaritate.
Preocuparea constantă a episcopului László Tőkés şi a reprezentanţilor Bisericii greco-catolice din România de denigrare atât a Bisericii Ortodoxe Române, cât şi a Statului român în străinătate – acuzând pe nedrept că acestea, împreună, acţionează în dauna minorităţilor religioase şi etnice din România – nu face decât să contribuie la degradarea relaţiilor dintre culte în România.

 

SECTORUL RELAŢII BISERICEŞTI ŞI INTERRELIGIOASE AL PATRIARHIEI ROMÂNE

 

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *