LOADING

Type to search

24 iulie 2008 22 de ONG-uri se opun modificarii legislatiei din Romania referitoare la avort

Stiri Generale / Evenimente

24 iulie 2008 22 de ONG-uri se opun modificarii legislatiei din Romania referitoare la avort

Share

Douazeci si doua de organizatii civice pro-vita au remis astazi ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, o scrisoare deschisa referitoare la situatia avortului in Romania, considerat „unul dintre cele mai tragice fenomene de dupa 1989”.
 
„Organizatiile noastre monitorizeaza de mai multi ani situatia avortului din România si, din datele pe care le au, reiese ca acest fenomen social contribuie la deteriorarea sanatatii femeilor si adolescentelor, la destabilizarea familiilor si la vicierea mediului social”, se arata in scrisoarea semnata de 22 de ONG-uri din domeniul serviciilor sociale, medicale, de consiliere a femeilor aflate in criza de sarcina si organizatii care promoveaza drepturile omului.
 
Aceasta situatie ar fi, in opinia semnatarilor, o consecinta a legislatiei actuale privind avortul, una dintre cele mai liberale legislatii din Europa si totodata „expresia ignorantei generale cu privire la consecintele grave ale avortului” considerand ca prim vinovat pentru aceasta situatie ministerul Sanatatii si alte autoritati care, prin legislatia existenta, „promoveaza sarcina ca pe o boala”.
Semnatarii cer Ministerului Sanatatii sa inlature dezechilibrele din actuala legislatie care „nesocoteste total drepturile embrionului si ale fatului”.
In scrisoare se apreciaza pozitiv pozitia pe care Colegiul Medicilor din Romania a exprimat-o in contextul ultimelor evenimente care au relansat dezbaterea asupra acestui subiect, respectiv cazul fetei de 11 ani insarcinata in urma unui presupus viol.
 
In finalul scrisorii deschise adresata ministrului Sanatatii, cele 22 de organizatii, printre care se numara Asociatia Provita Media, Fundatia Pro Vita Medica, Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din România, Asociatia „Darul Vietii” si Alianta Familiilor din România, se considera „parteneri sociali cu un interes deplin justificat in problema avortului” si solicita ca orice eventual proiect de act normativ care priveste avortul in România sa fie supus unei dezbateri publice la care sa fie invitati toti factorii de raspundere.
 
„Ne opunem categoric unei eventuale modificari a legii prin orice alt tip de act normativ, care ar eluda Parlamentul si dezbaterea publica”, se incheie scrisoarea adresata ministrului Sanatatii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *