LOADING

Type to search

25 iulie 2008 Bartolomeu I le-a cerut ortodocsilor ucrainieni sa se reunifice

Stiri Generale / Evenimente

25 iulie 2008 Bartolomeu I le-a cerut ortodocsilor ucrainieni sa se reunifice

Share

Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, sosit la Kiev pentru aniversarea a 1020 de ani de la crestinarea Rusiei, le-a cerut ortodocşilor ucraineni sa se unifice.
„Suntem aici pentru a ne ruga pentru o reunificare a tuturor creştinilor ortodocşi din Ucraina în sânul unei biserici unite, cea a poporului vostru, a ţării voastre”, a declarat el într-un discurs rostit pe aeroportul din Kiev, alături de preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, citat de Agerpres.
Patriarhul Moscovei şi al tuturor ruşilor, Alexei al II-lea,sub a carui ascultare se afla Biserica Ortodoxa Ucraineana, este aşteptat sâmbătă la Kiev pentru a lua parte la festivităţi împreună cu reprezentanţi ai altor biserici ortodoxe.
Bartolomeu I şi Alexei al II-lea urmează să celebreze împreună o liturghie duminică dimineaţa, în faţa monumentului  Sfântului Vladimir, mare prinţ al Kievului /980-1015/, care a renunţat la păgânism şi s-a convertit în 988 la creştinism.

In Ucraina exista in prezent trei structuri bisericesti ortodoxe.

Biserica Ortodoxa Ucraineana, cu numarul cel mai mare de credinciosi, este subordonata canonic Patriarhiei Moscovei.

A doua structura, Biserica Ortodoxa Ucraineana a Patriarihiei Kievului, s-a rupt din Biserica Ortodoxa Ucraineana subordonata Moscovei in 1992, dupa faramitarea Uniunii Sovietice, insa de atunci nu a fost recunoscuta de nici o Biserica Ortodoxa locala din lume.

A treia structura, Biserica Autocefala Ucraineana, are o istorie mai lunga. Aceasta s-a nascut dupa “Revolutia Rosie” din februarie 1917, a fost desfiintata in 1930 ca sa isi reia activitatea in 1942 pentru o scurta perioada de timp. Abia din 1980, insa, autoritatile sovietice i-au tolerat activitatea in, pe atunci, Republica Sovietica Socialista Ucraina.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *