LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Aniversare în Eparhia Dunării de Jos

Share

Astăzi s-au împlinit 25 de ani de la momentul întronizării ca episcop titular a Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Evenimentul a avut loc în data de 24 iulie 1994.

Această aniversare a fost marcată la Capela Centrului Social Filantropic „Sfântul Pantelimon” – Lacu Sărat, prin săvârșirea Sfintei Liturghii și rugăciuni de mulțumire aduse lui Dumnezeu pentru realizările din viața Bisericii de la Dunărea de Jos și a Înaltpreasfințitului Părinte Casian.

La eveniment au participat slujitori ai Sfintelor altare și credincioși, dar și mulți tineri îmbrăcați în portul tradițional din parohia Salcia Tudor, județul Brăila, participanți la programul de tabere desfășurat în această vară în Eparhia Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie a urmat programul obișnuit al taberei la care a participat și ierarhul Dunării de Jos, care a însuflețit activitățile desfășurate de copii, iar la final i-a invitat pe toți la agapa creștină.

***
Arhiepiscopul Casian s-a născut în 18 martie 1955, în comuna Lopătari, jud. Buzău, din părinţii Vasile şi Rada Crăciun, la botez primind numele Costică. A urmat şcoala din localitatea natală, apoi Seminarul Teologic Chesarie Episcopul din Buzău (1970-1975), Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1976-1980), cu licenţă în Teologie (1980), studii de specializare la Universitatea II din Strasbourg – Franţa (1981-1984), unde a obţinut doctoratul în Teologie, cu teza: Icoana şi frescele exterioare ale mănăstirilor moldovene – încercare de prezentare a raporturilor dintre ele, echivalat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, în anul 1986.

Între timp, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu cu numele Casian şi hirotonit ierodiacon (1980). Mai târziu, hirotonit ieromonah şi hirotesit protosinghel (1985), apoi arhimandrit (1987).

Tot în această perioadă a fost profesor la Seminarul Teologic din Buzău (1980-1981 şi 1984-1985), duhovnic şi asistent la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1985-1988). A fost promovat inspector patriarhal la Bucureşti (1988-1990), perioadă în care a coordonat învăţământul teologic din Patriarhia Română. Pentru scurtă vreme a fost slujitor la Mănăstirea Antim din Bucureşti.

La solicitarea Arhiepiscopului Antim Nica a fost ales arhiereu-vicar, cu titlul Gălăţeanul, la Episcopia Dunării de Jos (12 februarie 1990), câteva zile mai târziu fiind hirotonit şi instalat la Galaţi (18 februarie 1990).

În urma trecerii la cele veşnice a Arhiepiscopului Antim, a fost ales Episcop al Dunării de Jos (12 iulie 1994) şi instalat la Galaţi în 24 iulie 1994. Între înfăptuirile sale: redeschiderea Seminarului Teologic Sfântul Andrei din Galaţi, înfiinţarea Facultăţii de Teologie-Litere din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, Galaţi, înfiinţarea unei şcoli postliceale de învăţători, redeschiderea unui însemnat număr de mănăstiri, restaurarea Catedralei eparhiale şi a unor biserici de mir, zidirea de noi biserici;

A organizat foarte bine asistenţa socială (situându-se, în acest domeniu, între eparhiile cu foarte bune rezultate). A reprezentat Biserica Ortodoxă Română în diferite întâlniri peste hotare. A pus bazele revistei eparhiale Călăuza ortodoxă. A publicat temeinice lucrări de teologie, iconografie şi istorie, între care: Poarta cerului (1999), Cetatea Sfântului Andrei (1999), Duh şi cuvânt (1999), Ancora veşniciei (2000), Mreaja cuvântului (2004), Candela credinţei (2005), Întru lumina Ta (2007), Un patriarh ecumenic la Galaţi, Sfântul Atanasie Patelarie (2009), La lumina opaițului. Portrete. Consemnări. Amintiri (2016).

Printre realizările părintelui Casian a fost și Anuarul eparhiei: Biserică, misiune, slujire (17 volume). De asemenea, a publicat numeroase studii, articole, reportaje, pastorale în periodice bisericeşti din ţară şi străinătate; este membru în diferite asociaţii şi societăţi bisericeşti şi culturale atât la noi, cât şi în străinătate.

La data de 27 septembrie 2009, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin Hotărârea cu nr. 3621/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Eparhia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Casian la demnitatea de Arhiepiscop (Tomosul patriarhal nr. 3621/10.09.2009).

Pr. Rareș Bucur

1 Comment

  1. Stelian Gombos 30 iulie 2019

    IPS Parinte Casian – Arhiepiscopul magistral al Dunarii de Jos…

    La cei peste 64 ani de viata, 29 de Arhiereu si 25 ani de Chiriarh la Galati, Parintele Arhiepiscop Casian (ne) surprinde, placut, in continuare!…

    De ce?…

    Fiindca a ramas acelasi vrednic slujitor, veritabil sacerdot, exceptional orator/vorbitor si predicator, neintrecut organizator, formidabil filantrop, autentic parinte duhovnicesc, charismatic amfitrion, deosebit administrstor – conducand o eparhie model!…

    Totodata, IPS Casian este un stralucit si, privilegiat, ucenic, succesor sau urmas al unora dintre marii teologi, parinti, profesori, duhovnici si ierarhi ai Bisericii noastre!…

    Asadar, toate acestea si multe alte calitati sau virtuti, implinesc/desavarsesc in si din IPS Casian, un om de calibru, fortuit si incontestabil, cu vadita si solida cultura, enciclopedica, biblica, spirituala, teologica, moral – liturgica, pastoral – misionara si patristica, ce alcatuiesc/formeaza un remarcabil Arhipastor al Bisericii noastre dintre Dunare si Mare!…

    Personalitatea-i fascinanta, captivanta, debordanta ori antrenanta, fac din Parintele Casian un om unic, magnific si special, ce tradeaza multiple/diverse talente si adevarati talanti care, canta dumnezeieste, slujeste impecabil si vorbeste ireprosabil!…

    Acum, la ceas aniversar, ii doresc IPS Parinte Casian, binecuvantare de la Dumnezeu, rabdare si virtute de la sine precum si, apreciere, pretuire ori admiratie de la oameni caci, (le) merita, cu prisosinta!…

    La multi si fericiti ani!…

    Stelian Gombos

    steliangombos.wordpress.com

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *