Candele nestinse – Mărturii din închisorile comuniste

Povestea din „Candele nestinse” aduce la lumină perioada anilor 1950 din România, când toată intelighenția țării era mutată în beciurile miliței și ale securității. Aici îi întâlnim pe cei doi anchetatori, două exemplare reprezentative ale „omului nou” degrevat de constiintă, dispus la orice pentru a avansa în grad și în ochii superiorilor. Poeți, avocați, doctori, colecționari de artă le trec prin mână și, de cele mai multe ori, nu scapă decât prin moarte. În ciuda gravității subiectului, montarea nu e lipsită de mult umor negru, născut în principal din diferența intelectuală evidentă dintre anchetați și anchetatori, precum și din ordinul pe care ei îl au de a-i condamna strict pe baza operelor scrise. Ca un exemplu elocvent, doctorul poet Vasile Voiculescu a fost condamnat la cinci ani pentru că a scris o poezie mistică în ziua de 30 decembrie, Ziua Republicii. Una din replicile cheie ale piesei, replici probate istoric și pe care publicul o poartă pe buze la ieșire este „Pentru nimic se dau cinci”. Piesa adună mărturii din scrierile celor care au reușit să supraviețuiască, din dosarele CNSAS, toate topite într-un fir narativ ficțional, plin de surprize și întorsături de situații.

Tabloul beciului securității este completat de lumea de deasupra, guvernată de femeile rămase „în urmă”, obligate să poarte singure pe umeri greutatea timpurilor tulburi. Un spectacol necesar, un spectacol de recuperare a memoriei pentru cei care au trăit vremurile respective, dar mai ales un spectacol din care cei tinerii înțeleg cu adevărat esența răului comunismului. Spectacolul este produs în regim de teatru independent de către Compania Teatrală Zona.

Un spectacol găzduit de Teatrul de Artă București.

Data reprezentației 19 februarie 2018.

Cu: Ana Calciu, Tomi Cristin, Bogdan Iacob, Damian Victor Oancea

Text și regie: Ivona Boitan

Scenografie: Ileana Zirra

Sound design: Iulian Olteanu

Pret bilet: 45 lei

Rezervări, la tel.: 0724.575.463 sau 0728.848.296

http://teatruldearta.ro/spectacol/candele-nestinse-marturii-din-inchisorile-comuniste/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.