Dovadă istorică a misionarismului creștin în China

O descoperire recentă ar putea arunca o nouă lumină asupra cercetărilor istorice privitoare la misiunea de evanghelizare a vechilor creștini nestorieni în China.

Publicația “The Sunday Examiner” a prezentat în editia sa de Hong Kong din 2 februarie, faptul că la mijlocul lunii ianuarie cercetătorul Jiao Jianhui, de la Institutul de Cercetare a Grotelor Longmen din Provincia Henan – China, a descoperit în  complexul de altare și temple budiste săpate în calcar, în munții Xiangshan și Longmen, într-o nișă săpata într-un zid de piatra, cu o cruce deasupra, un depozit de cenușă și de oseminte ale unor creștini, religve ce aparțin perioadei în care Biserica Nestoriană (numită și Biserica Asiriană a Răsăritului) era angajată în lucrarea misionară de evanghelizare în China, la mijlocul primului mileniu creștin.
Situl Grotelor “Longmen” (Poarta Dragonului), care datează din perioada cuprinsă între Dinastiile Ming și Tang, adica 316 – 907 dupa Hristos, face parte din Patrimoniul UNESCO. Acest complex cuprinde aproximativ 2.345 de grote, aici existând 100.000 de statui și basoreliefuri, ce reprezintă diferite divinități din mitologia budistă. Mai exista, tot aici, peste 60 de pagode din piatră, 2.500 de inscripți și simboluri budiste și 10 temple săpate în stâncă. Această descoperire face dovada de netăgăduit a misionarismului creștin timpuriu în China. Cercetătorii urmează să stabilească dacă relicvele pot fi mai vechi decât Stela nestoriană – un comprimat de calcar inscripționat, găsit în Xi’an, Shaanxi, care datează de la 781 AD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.