LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Dovadă istorică a misionarismului creștin în China

Share

O descoperire recentă ar putea arunca o nouă lumină asupra cercetărilor istorice privitoare la misiunea de evanghelizare a vechilor creștini nestorieni în China.

Publicația “The Sunday Examiner” a prezentat în editia sa de Hong Kong din 2 februarie, faptul că la mijlocul lunii ianuarie cercetătorul Jiao Jianhui, de la Institutul de Cercetare a Grotelor Longmen din Provincia Henan – China, a descoperit în  complexul de altare și temple budiste săpate în calcar, în munții Xiangshan și Longmen, într-o nișă săpata într-un zid de piatra, cu o cruce deasupra, un depozit de cenușă și de oseminte ale unor creștini, religve ce aparțin perioadei în care Biserica Nestoriană (numită și Biserica Asiriană a Răsăritului) era angajată în lucrarea misionară de evanghelizare în China, la mijlocul primului mileniu creștin.
Situl Grotelor “Longmen” (Poarta Dragonului), care datează din perioada cuprinsă între Dinastiile Ming și Tang, adica 316 – 907 dupa Hristos, face parte din Patrimoniul UNESCO. Acest complex cuprinde aproximativ 2.345 de grote, aici existând 100.000 de statui și basoreliefuri, ce reprezintă diferite divinități din mitologia budistă. Mai exista, tot aici, peste 60 de pagode din piatră, 2.500 de inscripți și simboluri budiste și 10 temple săpate în stâncă. Această descoperire face dovada de netăgăduit a misionarismului creștin timpuriu în China. Cercetătorii urmează să stabilească dacă relicvele pot fi mai vechi decât Stela nestoriană – un comprimat de calcar inscripționat, găsit în Xi’an, Shaanxi, care datează de la 781 AD.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *