LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Expoziție de icoane „CALEA MELCULUI IVIREAN” la Librăria Bizantină

Share

Marti, 29 noiembrie, ora 19:00, va asteptam la Vernisajul expozitiei de icoana, semnate Gina-Maria Pilipovic. Expozitia poarta numele „Calea Melcului Ivirean. Slove. Chipuri. Semne”, si este dedicata comemorarii a trei sute de ani de la savarsirea muceniceasca a Sfantului Antim Ivireanul, Mitropolitul Tarii Romanesti (1708-1716).

Expozitia va cuprinde in jur de 30 de lucrari, printre care se regasesc icoane, desene si schite.

Lucrarile vor fi expuse pana la inceputul anului viitor.

Curator: Istoric de arta Madalina Mirea.

CAFENEA LIBRARIA BIZANTINA

Str. Bibescu Voda, nr. 20, Sector 4, Bucuresti

Despre autoare:

S-a nascut in Piatra-Neamt unde a urmat si Liceul de Arta. Este absolventa a Facultatii de Arte Decorative si Design (sectia Arte Textile) din cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti (2006).

Pe parcursul anilor de facultate va avea, in paralel cu practica de atelier in domeniul tapiseriei si imprimeriei textile, preocupari personale, teoretice dar si practice, in sfera iconografiei crestine.

Odata cu admiterea la studiile universitare de Masterat incearca sa imbine experienta profesionala dobandita in sfera artelor textile cu pasiunea pentru arta ecleziala, deziderat ce se va concretiza intr-un proiect de broderie liturgica destinat Manastirii Antim din Bucuresti (2009). Contactul cu mediul cultural si duhovnicesc al ctitoriei Sfantului Mitropolit al Tarii Romanesti ii vor oferi prilejul realizarii mai multor icoane pentru trebuintele manastirii precum si a unei colectii de brosuri catehetice intitulata „Marturiile icoanei”.

In 2013 incheie studiile postuniversitare de Doctorat cu susţinerea publica a tezei Reprezentarea temei biblice „Rugul Aprins in iconografia crestina rasariteana,” lucrare in curs de publicare.

Un gand al autoarei:

De ctitoria bucuresteana a Sfantului Antim Ivireanul se leaga povestea intalnirii mele cu Icoana. Aici am primit, la scaunul spovedaniei, in urma cu zece ani, indemnul de a zugravi chipuri sfinte. Fara a fi avut anterior preocupari mai mult decat teoretice in aceasta zona, odata cu realizarea primei icoane am trait ceea ce as numi simplu, bucuria Sensului in Arta.

A fost o experienta revelatorie care avea sa-mi reconfigureze crezul artistic si implicit, traseul profesional. Anii care au urmat acestui prim contact au stat sub semnul stradaniei de a intelege si practica scrierea iconografica in duhul Traditiei Bisericii in al carei tezaur de frumusete epifanica am descoperit cel mai iscusit si exigent Dascal. Totodata, mi-au fost si imi sunt de un nepretuit folos toate intalnirile si sfatuirile cu prieteni iconari, artisti, parinti duhovnicesti, toti oameni cu pricepere si spirit de daruire carora le port o aleasa pretuire si recunostinta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *