Jean Jaures şi nevoia profundă de unitate

Jean Jaures, socialist francez de marcă, jurnalist şi formator de opinie. Cea mai profundă nevoie este cea de unitate! O unitate fraternă, predicată de apostoli şi de urmaşii lor: legătura păcii în unitatea Duhului. Sigur, eu preiau „păgânismul” neo-elen şi îi dau o conotaţie creştină. Jaures nu ar fi vorbit de Spirit… Dar poate şi Pavel apostolul ar fi făcut la fel, pentru a cuceri inimile tinerilor. Nevoia de unitate este una „nobilă”, pentru că este o nevoie duhovnicească. Un echilibru duhovnicesc este premisa pentru păstrarea unităţii în familie, în comunitate, în ţară, în lume.

Jean Jaures lansează sintagma „credinţă pozitivă”: sunt concentrat pe ce trebuie să fac, nu pe ceea ce NU fac. Nu văd minusurile vieţii, ci belşugul milei Creatorului. Nu este un optimism iluzoriu, ci o nădejde ancorată în iubire (actul pur al credinţei). Nu este primordial să deţii puterea lumească: o surpriză din partea unui om politic, totuşi. Mult mai important este să îi determini pe ceilalţi (prin exemplul tău) să facă ceea ce este necesar: lucrurile nenecesare sunt chiar dăunătoare. Prin urmare, un soldat al lui Hristos va trăi în neagonisire şi caritate. Fiecare om îşi poate găsi fericirea: depinde dacă o caută şi unde o caută şi cât de mult insistă. Importantă e Căutarea. Cine caută, găseşte: Nu L-am căuta, dacă nu L-am fi găsit deja. Nevoia de unitate se regăseşte în sincronizarea Rugăciunii lui Iisus: Doamne Iisuse Hristoase, ai milă de mine! Cel ce m-ai zidit, Doamne, iartă-mă! Fără de număr am greşit, luminează-mă! Şi iartă utopia unora şi miopia altora, ca împreună să ne regăsim în Rai, scriitori şi cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.