Lansare de carte despre clerici şi mireni mărturisitori în închisorile comuniste

Volumul Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964)„este un act terapeuticde readucere în conștiința comunității de credință a unor figuride clerici, monahi și laici plasați de pedagogia lui Dumnezeuîn mijlocul unei dictaturi care se mândrea cu ambiția dea naște un „om nou”, altul decât cel paulin”, susține Radu Preda, preşedinte executiv alIICCMER.

La peste un sfert de secol de la căderea regimului comunistîn România, Adrian Nicolae Petcu și Pr. Nicolae Cătălin Luchian și-au propus să defrişeze arhivele fosteiSecurităţipentru a identificaşi cerceta clericiiortodocşiromâni şi mirenii mărturisitori, care în perioada regimuluicomunist au fostînchiși.Caracterul inedit al lucrăriiconstă atât în tema aleasă, dedicată mărturisitorilordin Eparhia Iaşilor, cât mai ales în amploarea documentării.

Cartea„Clerici şi mireni mărturisitori din ArhiepiscopiaIaşilor, în temniţele comuniste (1948-1964)” este structurată în douăpărţi, cea introductivă şi cea a dicţionarului(unde se regăsesc150 de biografii ale clericilor şi mirenilor mărturisitori dinEparhia Iaşilor,care au suferit detenţie în perioada comunistă).De asemenea, la final sunt anexatediverse extrase alesentinţelor, fişe matricole penale, bilete de eliberare, cereri pentru chemarea în Consistoriu Eparhialşi slujire temporară, procese verbale de interogatorii consemnate la anchetări,procesul verbal de constatare a decesului Ieromonahului Haralambie Vasilache în temniţa comunistă ș.a..

Despre aceste biografii, dar și despre alte aspecte legate de viața mărturisitorilor în temnițele comuniste vor vorbi prof.Radu Preda, Arhimandritul HrisostomRădășanu, Consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, dar și autorii,Adrian Nicolae Petcu și Pr. Nicolae Cătălin Luchianîn cadrul evenimentului de lansare a volumului „Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964)”, organizat de Editura Doxologia și Colegiul Sfântul Nicolae, vineri, 8 decembrie, la Muzeul Mitropolitan (Sala Baptisteriu) din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași, începând cu ora 17.00.De asemenea, publicul se va putea bucura și de un recital de colinde, susținut de Corul Basileus al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi.

Cartea,care va fi lansată vineri, 8 decembrie, va putea fi comandată și online, pe site-ul Editurii Doxologia: https://edituradoxologia.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.