PS Episcop Macarie la românii din Iutlanda, Danemarca

PS Episcop Macarie la românii din Iutlanda, Danemarca : „Îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos de a ne lua crucea și a urma Lui nu este o chemare gratuită la chin, ci este o revelație, o așezare pe calea mântuirii, deoarece calea mântuirii este calea Crucii”

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord se află, în aceste zile, în comunitățile românești din Peninsula Iutlanda, în nordul Regatului Danemarcei. Înconjurat de preoții și diaconii slujitori, ierarhul a săvârșit mai multe slujbe. Astfel, vineri seară, 9 martie 2018, de sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, Preasfințitul Macarie a slujit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite în biserica parohiei românești din Herning Ikast. Sâmbătă, 10 martie ierarhul a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și Pomenirea celor adormiți în Mănăstirea românească „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț” din Ikast. Sâmbătă după amiază Preasfințitul Macarie a vizitat comunitatea din Ebsjberg, slujind Taina Sfântului Maslu în noua biserică a parohiei românești din oraș.

iutlandaDuminică 11 martie, a 3-a din Post, a Sfintei Cruci, ierarhul român a slujit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica parohiei românești din Vejle Kolding. Referindu-se la semnificațiile pericopei evanghelice din această zi, Preasfințitul Macarie a abordat problema suferinței și a necazurilor. „Îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos de a ne lua crucea și a urma Lui nu este o chemare gratuită la chin, ci este o revelație, o așezare pe calea mântuirii, deoarece calea mântuirii este calea Crucii. Prin puterea crucii, în vechime, strămoșii danezilor, vikingii, au fost îmblânziți și au trăit acest flux de har care i-a transformat și i-a adus la umbra Crucii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Din nefericire, în aceste vremuri din ce în ce mai secularizate, acest val al creștinismului a intrat în reflux, iar cei cu care conviețuim în aceste ținuturi s-au îndepărtat, din nefericire, de crucea Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea, atunci când am ridicat crucea Domnului în cel mai nordic punct al Scandinaviei (acolo unde se agață harta lumii în cui), am spus: – Europa stă sau cade în măsura în care atârnă de crucea lui Hristos!”

După încheierea Sfintei Liturghii, ierarhul român a binecuvântat credincioșii din Vejle Kolding și a împărțit, după obicei, daruri celor mici și adulților.

Cu prilejul acestor slujiri misionare, Părintele Episcop Macarie a spovedit și încurajat duhovnicește credincioșii din comunitățile vizitate.

www.episcopiascandinavia.se

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.