LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

ŞCOALA DE ICONOGRAFIE „PRIVIRE ÎN ADÂNC” 2016 (Găbud – metoc al Mânăstirii Oaşa)

Share

ŞCOALA DE ICONOGRAFIE „PRIVIRE ÎN ADÂNC”

Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul – Găbud – metoc al Mânăstirii Oaşa

2 – 11 septembrie 2016

Suntem un vas, cu o formă dată de Dumnezeu, care se umple cu ceea ce iubim în timp. şi atunci,

identitatea noastră (stilul) este o tainică alchimie a iubirilor

şi influenţelor prinse în forma unui vas.”

(pictorul Constantin Flondor)

În vechime zugravul de icoane învăţa să picteze contemplând icoanele vechi, lăsându-se pătruns de icoana pe care o avea în faţă. Intra în duhul ei şi după aceea putea şi el să picteze icoane în duhul iconarilor vechi, cei de dinainte. Vedem că icoanele lor sunt mai puternice. Pentru că şi ei erau mai puternici în credinţă. Cei vechi trăiau mult mai intens viaţa creştină şi pictau cu dezinvoltură şi siguranţă, în baza trăirii lor profund ortodoxe.

Vă invităm să vă însuşiţi sau să aprofundaţi tehnici de pictură, de gândire, să vă împrieteniţi cu sfinţii pe care îi pictaţi, în atmosfera atelierului de iconografie al unei mânăstiri.

În cadrul şcolii de iconografie „Privire în adânc”, ce se va desfăşura în perioada 2-11 septembrie la Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul din Găbud, judeţul Alba (metoc al mănăstirii Oaşa), veţi avea posibilitatea să puneţi întrebări, să luaţi notiţe şi să pictaţi alături de iconarii Mânăstirii Oaşa.

Ieromonahul Pantelimon Şuşnea a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, secţia Pictură de şevalet. Este preot slujitor în mănăstire şi pictează icoane de 22 ani.

Ieromonahul Teofil Bâra a absolvit Facultatea de Inginerie – TCM Sibiu. Este preot slujitor în mânăstire şi pictează icoane în atelierul Mânăstirii Oaşa de 15 ani.

Monahul Modest Moldovan pictează icoane de 35 de ani. Mai întâi a învăţat pictarea icoanelor pe sticlă la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus. Apoi a fost monah în obştea Mânăstirii Prodromu din Sfântul Munte Athos, unde a lucrat în cadrul atelierului de iconografie, învăţând pictarea icoanelor pe lemn.

Lucrări din portofoliul atelierului de la Oaşa sunt prezente în expoziţii şi simpozioane de artă a icoanei din Viena, Bucureşti, Timişoara, Cluj Napoca, Arad, Deva etc.

Deşi pleacă de la datele unei demers pedagogic, ne dorim ca proiectul să sfârşească mai curând într-o sărbătoare a întâlnirii întru meşteşugul picturii, Dumnezeu şi oameni, ca pictura, cu vocabularul ei, să devină substanţa sărbătorii, liantul prieteniei. Toţi, într-un lanţ neîntrerupt de veacuri, transmiţându-ne arta şi duhul din icoană în icoană, şi privind toţi cu ochi curaţi, dintre culori, spre veşnicie…

Organizatori: Liga Studenţilor din Cluj, Liga Studenţilor din Timişoara, Organizaţia Tinerilor din Sibiu, Asociaţia Tinerii din Ziua de Azi Braşov, Liga Tinerilor din Cugir, Asociaţia Tineri Pentru Tineri Târgu-Mureş, Mânăstirea Oaşa.

Locaţie: Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul – Găbud – metoc al Mânăstirii Oaşa

Data limită de înscriere: duminică, 28 august 2016

Înscrieri şi condiţii de participare:

1. Şcoala de iconografie se adresează persoanelor care posedă cunoştinţe intermediare (medii) în iconografie şi doresc să-şi perfecţioneze tehnica de pictură a icoanelor (desen, pictură, culoare, anatomie ş.a.). În ediţia aceasta se abordează pictura de icoane pe lemn.

2. Înscrierea la Şcoala de iconografie se realizează în urma unei selecţii de portofolii, realizată de părintele iconar ieromonah Pantelimon Suşnea. Pentru înscriere, fiecare participant trebuie să trimită, până în data de 28 august 2016 (duminică), pe adresa de e-mail: isac.camelia@yahoo.com, un portofoliu format din 5-10 fotografii cu icoane proprii(fotografii de ansamblu şi de detaliu), precum şi un CV + datele de contact. În data de 29 august 2016 are loc selecţia participanţilor, iar în data de 30 august 2016 (marţi) sunt anunţaţi cei declaraţi admişi (maxim 12 participanţi).

3. Fiecare participant îşi va aduce la Şcoala de iconografie instrumentele proprii de desen şi pictură, precum şi culorile proprii. Suportul pentru pictură (lemnul) este furnizat de către Mânăstire.

4. Fiecare participant admis în urma selecţiei de portofolii trebuie să achite suma de 50 lei pentru alte cheltuieli necesare desfăşurării atelierului de iconografie.

5. Participanţii îşi dau consimţământul, prin înscrierea la Scoala de iconografie, că acceptă ca icoanele realizate în cursul atelierului să rămână în patrimoniul Mânăstirii şi să fie folosite de către Organizatori.

6. Şcoala de iconografie debutează în data de 2 septembrie 2016 (vineri) cu sosirea participanţilor şi cazarea acestora. În data de 3 septembrie 2016 (sâmbătă) se pregăteşte suportul pentru pictură (grunduit), pe care se va picta în zilele ce urmează.

7. O condiţie aparte legată de participarea la Şcoala de iconografie – având în vedere mediul în care ea se va derula – este ca participanţii să respecte componenta liturgică a programului şi să aibă o conduită şi o ţinută adecvată mânăstirii (îmbrăcăminte).

8. Este recomandată participarea la slujbe şi obligatorie participarea la slujba Sfintei Liturghii de duminică şi din data de 8 septembrie 2016 (sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului) (orele 9:00 -12:00), precum şi la slujba Sfintei Liturghii din zilele de peste săptămână (dimineaţa de la orele 6:00 la 7:30).

9. Programul de masă de la mânăstire este: mic dejun – ora 7:30, prânzul – ora 13:00 şi cina – ora 18:00.

10. Cazarea şi masa sunt oferite în mod gratuit de Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul – Găbud.

11. Organizatorii oferă informaţii practice cu privire la transportul spre Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul – Găbud (aflat în apropierea localităţii Luduş). Transportul va fi asigurat de către participanţi.

Contact şi informaţii:

isac.camelia@yahoo.com

0752 700 003 – Camelia Isac

 

https://www.facebook.com/events/1303067513044393/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *