În Scoția se va înființa prima Mânăstire Ortodoxă

Picture

Biserica Mânăstirii Ortodoxe a „Sfinților Ninian și Cuthbert”

Biserica Ortodoxă Română împreună cu reprezentanți ai comunității ortodoxe românești aflate în Scoția și-au propus înființarea și organizarea unei mânăstiri ortodoxe în insula Mull din arhipelagul Hebridelor Interioare de pe coasta de vest a Scoției. Mânăstirea ortodoxă se va contura în jurul  Bisericii „Sfinților Ninian și Cuthbert” situată la marginea localității Kilninian de pe insulă. Această biserică, datând din secolul al XVIII-lea, a fost construită pe locul unui izvor făcător de minuni. Înainte de a fi donată în anul 2011 Fundației “Romanian Orthodox Church in Scotland”, biserica a aparținut asociației benedictine”The Black Hermits”.Proiectul de restaurare a lăcașului de cult propus de fundația românească, precum și ideea de a se construi în proximitatea bisericii un corp de chilii, s-au întâlnit în mod fericit cu inițiativa părintelui ieromonah Serafim Aldea de a se implica în strângerea de fonduri care să susțină aceste lucrări.Ieromonahul Serafim Aldea este absolvent al Facultății de Teologie Pastorală a Universităţii Bucureşti, are titlul de doctor în teologie conferit de Universitatea din Durham, pentru teza despre Eclesiologia părintelui Sofronie Saharov. În prezent  părintele Serafim derulează în cadrul unor comunități monastice și parohiale din Statele Unite o amplă acțiune de strângere de fonduri pentru restaurarea bisericii „Sfinților Ninian și Cuthbert” în apropierea căreia speră că va fi posibilă construirea unui mic corp de chilii și de spații de utilitate pentru monahii care vor locui acolo în viitorul apropiat.Visul de a statornici în leagănul creștinismului celtic o mânăstire ortodoxă românească este unul temerar, dar în același timp răspunde unei noi realități, precum și unor legitime cerințe spirituale manifestate de comunitate românească aflată  în această parte de lume, prin natura mutațiilor petrecute în ordinea profesională, economică și demografică a societății în ansamblul său.

Aproape un milion de turiști și de pelerini trec anual prin insula Mull în drumul către abația din insula Iona, locul unde a funcționat unul dintre cele mai importante centre medievale ale monahismului irlandez. Astăzi în arhipelagul  Hebridelor se adaugă un nou așezământ monastic, de data aceasta unul împodobit cu resurse ale spiritualității ortodoxe românești.
           

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.