Suedia, țara care îngroapă libertatea de conștiință

Suedia, țara care îngroapă libertatea de conștiință. O moașă care a refuzat să facă avorturi, alungată de spitalele suedeze, își duce cazul la CEDO: „Cineva trebuie să fie și de partea copiilor, cineva trebuie să lupte pentru dreptul lor la viață”

 
 
 
 
În 2013, cazul ei apărea în presa din Suedia, care se împărțise în tabere pro și contra. Ellinor Grimmark, moașa care a refuzat să facă avort unei paciente, punând mai presus de job libertatea de conștiință, a pierdut procesul cu justiția din țara sa, iar acum vrea să se adreseze CEDO. 
 
Refuzând să protejeze libertatea de conștiință, Curtea de Apel din Suedia a constatat că moașele nu pot avea dreptul la alegere. Hotărârea instanței suedeze contravine însă legislației internaționale care protejează libertatea de conștiință pentru medici și personalul medical. Așa că, Ellinor Grimmark, moașa refuzată la angajare de mai multe clinici, pentru că nu a vrut să facă un avort unei paciente,  își va duce cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
 
„Curtea de Apel nu a reușit să protejeze dreptul fundamental a lui Ellinor Grimmark la libertatea de conștiință, în ciuda protecțiilor legale clare care există în Dreptul Internațional. Unii au încercat să spună că acest caz reprezintă o  încercare de a asmuți un drept al omului împotriva altuia. Dar, singura persoană ale cărei drepturi au fost încălcate este Ellinor Grimmark”, a declarat Robert Clarke, director european al ADF International, organizație cu statut consultativ la ONU.  Acesta a precizat că „tocmai dorința de a proteja viața determină multe moașe și asistente medicale să aleagă această meserie. În loc să oblige moașele care au nevoie de un loc de muncă să facă anumite lucruri, statul ar trebui să protejeze convingerile morale ale personalului medical”.  
 
Iar pentru cei care uită, Clarke le aduce aminte că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei susține că „nici o persoană, spital sau instituție nu poate constrânge, nu poate trage la răspundere sau discrimina, în orice fel, pe cineva care refuză să facă sau să ajute la efectuarea unui avort”.
 
După decizia ei din 2013, trei clinici din Suedia au refuzat să o angajeze, așa că Ellinor Grimmark s-a adrsat justiției. Care însă a constatat, în 2015, că nu i-a fost încălcat în niciun fel libertatea de conștiință ba chiar a menționat că „În Suedia trebuie să fie garantat dreptul efectiv al femeilor la avort”. Ca și cum nu era suficient, moașa a fost obligată să plătească statului suma de 100.000 de euro, reprezentând cheltuieli de judecată.
 
Indiferent de cum se va finaliza acest caz, un lucru este cert: decizia lui  Ellinor Grimmark a reușit să fisureze un zidul uriaș al tăcerii care s-a înălțat în Suedia, in ultimii ani, în privința avorturilor practicate pe bandă rulantă.
 
„Ca moașă vreau să apăr și să salvez, cu orice preț, viața. Noi, suedezii care lucrăm în domeniul sanitar, ar trebui să fim obligați să luăm parte la procedee medicale care duc la curmarea vieții, în primul stadiu sau în cel final? Cineva trebuie să fie și de partea copiilor, cineva trebuie să lupte pentru dreptul lor la viață”, a declarat Grimmark într-un interviu pentru cotidianul Aftonbladet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.