Supraviețuirea creştinului ȋn cetate – o analiză la rece realizată de profesorii Adrian Papahagi şi Radu Preda

„Cetatea este sub asediu, iar apărarea ei este intrinsec legată de religie și, mai precis, de interpretarea pe care Creștinismul și tradiția sa o vor lua în sfera publică românească”, susține Paul Dragoș Aligică.

În cetate, astăzi, creștinul are nevoie de un manual de supraviețuire, iar Adrian Papahagi a schițat un astfel de manual și l-a publicat la Editura Doxologia, în Colecția Eseu.
„Creștinul în cetate” este o carte remarcabilă și merită citită cu mare atenție pentru că explică publicului român un lucru esențial, și anume, faptul că „ordinea politică și administrarea ei nu pot fi reduse la simple forme, formule sau modele instituționale. Mai precis, că instituțiile, politicile și organizațiile guvernanței publice sunt în ultimă instanță tot atât de bune sau tot atât de rele pe cât sunt oamenii ce le creează, adoptă, mențin și conduc”, după cum afirmă Paul Dragoș Aligică în prefața volumului.
Aceasta este și una dintre problemele despre care vor vorbi Adrian Papahagi și Radu Preda în cadrul evenimentului de lansare a volumului „Creștinul în cetate”, organizat de Editura Doxologia din Iași, miercuri, 3 mai, la Muzeul Unirii din Iași, începând cu ora 12.00.

Cartea poate fi comandată online, aici: https://edituradoxologia.ro/crestinul-cetate-manual-de-supravietuire.

Adrian Papahagi este conferențiar la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. Medievist, doctor în filologie la Universitatea Paris IV – Sorbonne (2006), a fost elev străin al École Normale Supérieure și bursier al The Warburg Institute – Londra, Maison française d’Oxford și New Europa College – București. Între 1999-2003, a predat la Sorbona și la Institutul Catolic din Paris. A publicat câteva zeci de studii de medievistică în periodice importante, precum și la edituri prestigioase, cum ar fi Palgrave-Macmillan, Brepols sau Presses de l’Université de Paris – Sorbonne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.