LOADING

Type to search

Editoriale

Intr-o clipita

Share
Domnul te poate mantui intr-o clipita, ai incredere in iubirea Lui. Fii prudent: poti pierde eternitatea intr-o clipita. Nu te pripi, nu te priponi de garduri false. Bazeaza-te pe Scriptura, nu iti inventa Reguli amestecate si nu iti da da dezlegari fara noima. Nu exista cale de ocolire si nu sunt motive pentru care sa eviti Raiul: intr-o clipita scapi de necaz. Nu refuza pe nimeni Neatinsul, crezi ca vei fi tu primul rejectat? Nu te indoi in credinta si nu vei fi sub Linie! Degeaba iti faci barca, daca nu tanjesti dupa marea indepartata: roaga-te, dar tanjund dupa iubirea Inviatului, nu bolborosind silabe.

Viata ta fara Hristos e un nonsens. Pretuieste Sensul si vei valorifica fiecare clipita. Nu vei mai clipi in fata suferintei, ci vei primi putere de sus. Nu subestima niciodata Harul. Duhovnicul te va duce fara abatere la Mire; asta e menirea lui. Impartaseste-te si vei fi mereu cu Hristos. Nu uita sa il cercetezi mai des pe duhovnic: iti va reaminti ca poti fi fericit doar in Hristos. Aceasta bucurie nu e un surogat.

In prim-plan e Mesia, nu esti tu

Nu purta cortul lui Moloh si steaua lui Remfan, nu idolatriza argintul si multumeste Cerului pentru toate.

Aminteste-ti la fiecare rasarit de soare ca Hristos a murit pentru tine, ca inviat… si ca urmezi la inviere. Trezeste-te cum se cuvine si lasa rautatile deoparte. Fii tare, neclintit, sporind in lumina. Vei deveni biruitor in Hristos, nu capitula. Te leapada de toate lucrurile rusinii. Nu te propovaduiesti pe tine, ci pe Mesia (nu te pune in prim-plan). Nu esti parasit: nu iti pierde curajul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fara cainta, esti mizerabil, scuza-ma ca-ti zic asa. Sufletul tau ramane un putregai respingator fara caldura Duhului. Nu-ti doresti o viata tumultoasa, in adancul tau, ci linistea regasirii sinelui. Ajuta saracii, fara prea multa geo-politica.

Studiu de caz? Nicidecum

Invierea este Glasul de dincolo de lumea aceasta. Acest Logos trezeste constiintele innecate in societatea corupta. Nu innabusi Glasul si te va calauzi spre Destinatie. Fiecare silaba este o apologie a vesniciei, o uvertura a iubirii. Nu esti un banal studiu de caz in mainile Creatorului, ci un fiu prea iubit al Sau, chemat la indumnezeire (nu te speria de slove). Nu te instraina de Izvor, ca sa nu mai insetezi. Trebuie sa te dedici unei cauze nobile (si care e mai nobila decat mantuirea?), ca sa nu cazi in depresia unui univers lipsit de eficienta si, in final, de sens. Trebuie sa ai preocupari captivante, pentru a evada din tenebre. Nu profita de naivitatea nimanui. Nu stoarce de rabdare pe nici un frate, ca sa nu il smintesti. Nu pofti la marul interzis, ca sa nu pierzi Edenul.

Lacomia – viciu supracomercial

Crainicul meu, IPS Bartolomeu, ne avertizeaza despre pericolul lacomiei: Slãbiciunea lui Iuda este, intr’adevãr, lãcomia, dar lãcomia nu este un procedeu comercial, ci un viciu. Lacomul nu urmãreste imbogãtirea posibilã, ci adaosul necesar. Când bãutorul devine alcoolic, se imbatã din te-miri-ce. Dependent de propriul sãu viciu, omul si-a pierdut libertatea si poate fi vânat de oricine. Aici cred eu cã se aflã cheia trãdãrii lui Iuda.” Asadar, nu fi lacom, nu trada increderea pe care Domnul o are in tine.

Nu exista solutii magice, ci doar promisiuni electorale vagi in ceea ce priveste lumea dornica de imbogatire. IPS Teofan arata insa menirea crestinului in acest labirint: „Este urgent ca din lumina Învierii lui Hristos, din lumina Evangheliei Sale, să se inspire cei ce ne guvernează, cei ce aprobă legi pentru ţară, cei ce ne reprezintă în afară. Pentru ca acest lucru să se întâmple, rugăciunea noastră la Sfânta Liturghie sau acasă trebuie să fie mai stăruitoare, postul mai aspru, dragostea mai vie, lucrarea mai concretă şi mai evanghelică. Mai presus de toate, duhul unităţii trebuie să întărească fibrele lăuntrice ale Bisericii şi Neamului. Preoţi şi arhierei, călugări şi credincioşi de parohie, cârmuitori şi popor, toţi suntem chemaţi a rămâne uniţi în adevăr, stă­ruitori în credinţă, vii în iertare, dragoste şi curaj.” Inapoi la Psaltire, asadar, numai asa vei lumina pe altii.

Omenia nu e in criza

Nu uita sa fii om. Uman. Solidar cu toti. Nu te eschiva ca nici tu nu ai. Daca nu vei darui, chiar vei ramane sarac. Asculta-l si pe PF Daniel: „Chiar dacă suntem mai săraci din punct de vedere al bunurilor materiale, să nu sărăcim totuşi din punct de vedere spiritual, ci să ne îmbogăţim în bunătate, prin cuvântul bun de încurajare, sfatul bun, o mână de ajutor dată celor mai săraci decât noi, dar şi prin redescoperirea virtuţilor valoroase ale demnităţii şi creativităţii, ale muncii cinstite şi solidarităţii constante. Mai păgubitoare decât sărăcia, ca lipsă de cele materiale, este acum, în vreme de criză financiară şi economică, criza de omenie, adică slaba voinţă de a fi onest şi drept, harnic şi generos.” Bine zis.

11091424_1080986421918046_4965359133944661264_n

Doua vasle

Frumos si la obiect ti se adreseaza si IPS Andrei: „Chiar daca s-ar parea naiva, este foarte sugestiva o pilda pe care ne-a lasat-o Parintele Iosif Trifa: Credinta si fapte bune sunt cele doua vasle ale barcii vietii noastre. Ele lucreaza mana in mana. Barca vietii noastre inainteaza spre tarmul mantuirii numai cand vaslesc cele doua vasle: credinta si faptele bune. Faptele noastre trebuie sa lumineze, sa aduca mangaiere si bucurie. Cu ajutorul lor Il marturisim pe Hristos-Dumnezeul nostru, Cel inviat din morti. Daca, dimpotriva, faptele noastre aduc intristare si suferinta, ele smintesc si fac o contra-misiune.” Fii un bun vaslas…

Mormantul e gol

„Avem o fire umana. Traim intr-o fire umana care este reinviata preafrumos in lumina dumnezeiasca si neinserata, fire care umple lumea launtrica a omului de lumina, care ii transfigureaza aspirațiile din materiale in spirituale, care ii inflacareaza entuziasmul, ca sa se lupte din nou si din nou cu sine insusi si cu potrivniciile vietii, care-l inspira sa biruiasca aceasta lume si sa o replasmuiasca, pecetluind-o cu propria sa viziune. Avand aceste insusiri si posibilitati, poporul nostru praznuieste Pastele ca pe un fapt al nadejdii nesecatuite: biruinta mortii si triumful vesniciei spirituale a omului.” (IPS Serafim de Pireu)

„Învierea Domnului este în inima credinței noastre creștine, fiind considerată și trăită de noi toți ca Sărbătoarea sărbătorilor, Bucuria mai presus de orice bucurie. Aceasta este ziua în care primim ca oameni muritori nădejdea LUMINII mai presus de orice lumină, Mângâierea ÎNVIERII care este mai presus de orice mângâiere omenească, Vestea cea bună adusă nouă de către îngerii care străjuiau Mormântul gol la venirea femeilor mironosițe, veste care a bucurat și cutremurat deopotrivă Cerul și pământul, îngerii și oamenii: că Domnul Hristos nu mai este în mormânt, a înviat, BIRUIND MOARTEA ȘI IADUL. Odată cu El și noi am câștigat veșnicia, am devenit moștenitori a ceea ce El dobândește pentru noi, ÎNVIEREA și VIAȚA !” (IPS Iosif, Paris)

 

Marius Matei

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *