LOADING

Type to search

Pelerinaje

Mânăstirea Costinești – rugăciune și vindecare

Share

La țărmul Mării Negre lumina se cerne întru primenirea unui încântător lăcaș de închinare. Puterea rugăciunii este nemărginită în locurile pe care Dumnezeu le‑a rânduit pentru oameni, un astfel de loc fiind şi Mânăstirea Sfânta Elena de la Mare din Costinești, acolo unde, într‑o fericită îngemănare a tămăduirii trupeşti şi sufleteşti, creştinii pot găsi o adevărată oază de sănătate. Chiar în incinta mânăstirii se află Centrul medical Sfânta Elena de la Mare, a cărui bază de tratament poate rivaliza cu renumite staţiuni balneo‑climaterice de pretutindeni. Pe lângă vindecarea sufletească pe care ne‑o conferă slujbele mânăstirești, aici Dumnezeu a rânduit ca cei suferinzi să poată găsi și tămăduirea bolilor trupești și asta datorită climatului marin, cu apă sărată și nămol sapropelic. Stavrofora Cipriana, stareța acestei sfinte mânăstiri, veghează ca toți cei care ajung aici să plece tămăduiți și cu dorința de a se întoarce cât mai curând.

Așezământ monastic la țărmul Mării Negre

Am ajuns la Mânăstirea Sfânta Elena de la Mare într‑o frumoasă zi de început de primăvară, când cei care îşi tratează aici afecţiunile medicale tocmai ieşeau de la Sfânta Liturghie. Mânăstirea este asemenea vetrelor monastice ale pustiei egiptene, fiind poziționată între două imensități, cerul și marea.

Încă de la intrare, biserica mânăstirii te învăluie într‑o pace adâncă și îți creează o stare de rugăciune și liniște desăvârșită. Această atmosferă de trezvie este întregită de micuța raclă cu moaște ale Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, dar și de o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Boian. Așezământul monahal de astăzi este construit pe un teren de la malul mării donat de Regina Maria, iar piatra de temelie a sfântului lăcaș a fost pusă la 2 iunie 1929, în prezența Alteței Sale Principesa Elena, a Preasfințitului Gherontie, Episcopul de la acea vreme al Tomisului și a marelui istoric Nicolae Iorga.

În sfântul lăcaș de la malul mării viețuiesc doar câteva măicuțe, maica stareță Cipriana și părintele Onufrie, un părinte foarte trăitor și devotat vieții monahale, care este și duhovnicul mânăstirii. Începând cu sfintele slujbe, ascultările și până la masa de la trapeză, toate acestea conturează o familie monahală desăvârșită.

Maica Cipriana Negoescu, stareța Mânăstirii Sfânta Elena de la Mare, este o minune de om. Dumnezeu a înzestrat‑o cu o limpezime a minții deosebită, sfinția sa făcându‑mă să înțeleg că doar o binecuvântare a întregit acest univers de lumină şi am încercat să deslușesc tainele acestei lumi a vindecării sufletești și trupești deopotrivă.

Centru de sănătate pentru călugări și mireni

Dacă viața spirituală se desfășoară întocmai după criteriile monahismului ortodox, la Mânăstirea Costinești poți găsi calea spre vindecare într‑un context deosebit. Centrele de sănătate din lumea ortodoxă au însemnat dintotdeauna o comuniune între cei mai puţin ajutoraţi şi cei care, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, nădăjduiesc să găsească o cale spre tămăduire.

Pentru că o casă de odihnă, oricât ar fi de primitoare şi de aspectuoasă, nu poate acoperi toate necesităţile persoanelor cu multiple probleme de sănătate, trebuia ca cineva să aibă iniţiativa de a veni în ajutorul celor suferinzi, lucru care la Costinești s‑a concretizat atât din perspectivă medicală, cât şi spirituală. Liniştea de aici este unică, iar medicii şi preoţii îi ajută deopotrivă pe pacienţi în tămăduirea trupească şi sufletească de care aceştia au atâta nevoie.

Pentru a veni în ajutorul celor care doresc să cunoască amănunte despre acest loc binecuvântat, am stat de vorbă cu maica Cipriana, stareța acestei sfinte mânăstiri și veghetoarea centrului de sănătate de la malul mării. Astfel am aflat că:

„În fiecare an, solicitările sunt din ce în ce mai multe. Lucrăm pe bază de contract cu casele de pensii din ţară, după o anumită procedură, care vine în sprijinul celor care doresc să se trateze în baza noastră de tratament. Pensionarii îşi întocmesc un dosar la casele de pensii de care aparţin, prin care solicită un bilet de tratament la centrul de sănătate de la mânăstirea din Costinești, într‑o anumită perioadă a anului. Acest lucru este foarte important de ştiut pentru toţi cei care doresc să beneficieze de serviciile centrului nostru. Durata unei perioade de tratament este de 16 zile, incluzând cazare, trei mese pe zi şi tratamentul prescris de medicul nostru de specialitate. Pacientul plăteşte doar jumătate din contravaloarea pensiei pe o lună de zile, urmând ca restul până la preţul integral al biletului de tratament să fie subvenţionat de casa de pensii. Majoritatea pacienţilor care au venit o dată aici solicită apoi în fiecare an să fie repartizaţi tot la Costinești. Mulţi dintre ei, dacă nu găsesc un loc liber în perioada de vară, vin în orice perioadă a anului, numai să fie cazaţi la mânăstire”.

Duhovnicul mânăstirii este întotdeauna aproape de oameni

La slujbele care se săvârşesc în cadrul mânăstirii pot participa toţi cei care doresc. Aşa cum ne spune părintele Onufrie, duhovnicul acestei sfinte mânăstiri:

„Pe lângă slujbele tipic mânăstireşti, special pentru pacienţii veniţi la tratament se face și Sfântul Maslu, ceea ce aduce multă pace sufletească, fiind spre folosul celor suferinzi. Şi pentru că, aşa cum spuneam, dorinţa noastră este ca cei care vin la noi să plece vindecaţi sufleteşte şi trupeşte, avem mare grijă şi de hrana spirituală, dar şi de cea trupească. În acest sens, cei care vin să se trateze în centrul de tratament de la mânăstirea din Costinești trebuie să ştie că avem meniuri diversificate, specifice fiecărei afecţiuni în parte, dar şi meniuri de post, pentru zilele de miercuri şi vineri sau pentru posturile consemnate în calendarul bisericesc. În felul acesta oaspeții noștri nu sunt lipsiți de binefacerile postului”.

Părintele Onufrie se îngrijește de pacea sufletească a oaspeților, veghind la viața spirituală a acestora, fiindu‑le întotdeauna aproape cu un sfat, cu o discuţie menită să aducă linişte în sufletele celor care au ales ca loc de tămăduire acest lăcaş.

Centrul de sănătate de la Mânăstirea Sfânta Elena de la Mare din Costinești este o binecuvântare pentru toţi cei care au ales vindecarea trupească, în contextul tămăduirii sufleteşti.

Am plecat de la Costinești purtând în gând privirile luminate de rugăciune și speranță de alinare ale celor pe care i‑am întâlnit aici. Dacă veți alege această oază de tămăduire aici, la malul mării, ar fi bine să poposiți o clipă pe site‑ul așezământului, pentru a vă edifica întru totul: http:// www.cmcostinesti.ro (telefon de contact: 0799.003.484).

 

Mariana BORLOVEANU

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *