LOADING

Type to search

Pelerinaje

Orbis Christianus…

Share

Muguri de primăvară… În puțină vreme, totul împrejur va fi verde. Natura, supusă legilor divine, e asemenea unei monahii tăcute. Vorbind doar prin frumusețe și „ascultare”. Lumea e în mâna Celui Preaînalt. Chiar dacă, uneori, lucrurile par a nu fi astfel…

 

11 februarie 2019

Stejarul din Mamvri – loc al întâlnirii lui Avraam cu Dumnezeirea – s‑a prăbușit zilele trecute. Se afla la mânăstirea rusească Sfânta Treime din Hebron, fiind venerat, în egală măsură, de creștini, evrei și musulmani. Vârsta: cinci milenii. Ultima oară a înverzit în 1996. Media ortodoxă rusă abundă în aceste zile în speculații teologico‑apocaliptice pe tema dată.

13 februarie 2019

Protodiaconul Andrei Kuraev e de părere ca Patriarhia Română ar putea recunoaște, în viitorul apropiat, Biserica Ucraineană Autocefală. După Kuraev, Patriarhia de la București, alarmată de zvonurile din ultima vreme – cum că Patriarhia Ecumenică ar putea cere până la un sfert din mânăstirile românești, închinate odinioară acesteia –, e gata să recunoască Patriarhia Kievului. Desigur, în schimbul renunțării la pretențiile în cauză – prin semnarea unui document oficial în acest sens cu „Fanarul”. Nu există surse de presă credibile care să susțină afirmațiile protodiaconului rus, urzirea unor astfel de scenarii fiind pusă pe seama unor discuții de culise între ierarhii prezenți la Moscova cu prilejul sărbătoririi a zece ani de la întronizarea Patriarhului Kiril.

16 februarie 2019

Protoiereul Dmitri Smirnov îl „canonizează” pe Patriarhul Kiril al Moscovei. Un titlu care apare tot mai des în ultima vreme pe rețelele de socializare din Rusia. Mulțimii injuriilor la adresa Patriarhului Bartolomeu – nu doar rusești, e drept – nu i s‑a răspuns pe același ton, menținerea ștachetei la un nivel onorabil, în limbajul jurnalistic profesionist, fiind salutată de o parte a mediei ortodoxe moscovite… Înalții ierarhi au parte, e drept, cel mai adesea, de laude. Transformate însă nu de puține ori în jalnice lingușiri. Din obligație, chipurile, cele de pe urmă. Protoiereul Dmitri Smirnov, zilele acestea, îi da curaj celui mai înalt ierarh pravoslavnic de la Moscova. Va fi mare… Geaba „ar lătra câinii botezați” la Patriarhul rus. „Vremea va trece… Au fost Vasile cel Mare, Pahomie cel Mare… Și de Kiril se va vorbi ca de «cel Mare»”, e de părere clericul rus.

17 februarie 2019

Disprețul, în media de la noi, față de țările „rămase păgâne până astăzi” e unul de neînțeles. Un limbaj inacceptabil pentru presa centrală. Necunoașterea realităților cultural‑religioase din anumite zone de pe glob – uneori, atât de complexe – ar putea fi socotită, astfel, o lacună impardonabilă a jurnaliștilor de pe Dâmbovița. Câți dintre noi știm că o țară precum Coreea, de pildă, a dat creștinătății – catolice, e drept – mai mulți martiri decât Brazilia ori Argentina? În „Țara Dimineților Liniștite”, războaiele religioase, martiriul, ocupația japoneză vor lăsa în urmă răni adânci. A existat, mai aproape de zilele noastre, chiar și un „Război al zeilor” în această parte de lume. Declanșat de regimul dictatorial de la Phenian. În 1986, cu puțin înainte de Jocurile Olimpice de la Seul, autoritățile nord‑coreene hotărăsc să înalțe, în apropierea graniței cu Coreea de Sud, un imens baraj, care, în timpul marii întâlniri sportive internaționale, ar fi urmat să inunde Seulul, apele măturând, pur și simplu, în calea lor, milioane de oameni. Cu acest prilej, ar fi fost distrus și leagănul sacru al poporului coreean, Muntele de Diamant – religia urmând să primească, după cum socoteau comuniștii din Nord, „pedeapsa capitală”. Sud‑coreeni se vor mobiliza, la rându‑le, înălțând un contra‑baraj, pentru a scăpa de potop. Prin uriașul zid de apărare, locurile sfinte coreene, desigur, ar fi avut și mai mult de suferit. În plan practic, zeii deveniseră însă mai puțin importanți sub povara vremurilor…

18 februarie 2019

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se va întruni zilele acestea. Presa scrisă de la noi nu mai contenește în a da sfaturi ierarhilor în privința atitudinii pe care ar trebui să o adopte în disputa dintre Patriarhia Rusă și Patriarhia Constantinopolului. Lipsa de măsură în abordarea chestiunii în cauză, graba cu care se cere poziționarea Patriarhiei Române (de partea Patriarhiei Ruse), demonstrează însă atât o necunoaștere a situației generale din Ortodoxie (nici unul dintre Sinoadele Bisericilor Ortodoxe Locale nu și‑a propus, în viitorul apropiat, să adopte o atitudine tranșantă în cazul dat), cât și a celei din Ucraina (politică, ecleziastică, situația diferită a românilor din Bucovina și Bugeac etc.). A‑i introduce pe românii
din Ucraina într‑o ecuație cu o mulțime de necunoscute, în acest moment, n‑ar fi deloc de dorit…

20 februarie 2019

Se apropie Postul Paștelui. Vreme de rugăciune, vreme de plinire a faptelor bune. O primăvară a sufletului ce se va încheia cu bucuria pascală. A Învierii.

Întru toate să vedem, așadar, folosul aproapelui, întru toate să dobândim tihna și nemustrarea conștiinței. Orbis Christianus va exista până la sfârșitul veacurilor, oricât de mult și‑ar dori toate celelalte lumi și ideologii să o vadă dispărută…

Gheorghiță CIOCIOI

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up