Mutarea la Viață

Fecioara noastra draga s-a mutat la Viata, fiind Maica Vietii.

S-a mutat la cele ceresti, ca sa ne gateasca noua loc Acolo.

Mormantul nu a putut-o tine, pentru ca nu i-a putut opri rugaciunea (cat de frumos zice Parintele Staniloae). Necredinta in nemurire are un singur nume: legiune!

 Umanismul contemporan este o falsa evanghelie, remarca Cuviosul Iustin Popovici. Ne propune mutarea la moarte, la spaime si la nefericire. Omul nascoceste zei ai tristetii. Omul prefer sa Il inlocuiasca pe Dumnezeu. Si nu isi da seama cat de obosit este de idolatrie. Paganismul este doar o maturizare a disperarii, nu invinge moartea. Fara Inviere, Iisus Hristos ar fi fost primul si ultimul crestin.

 Singura revolutie autentica ramane Invierea, zice sfantul sarb amintit. Noi suntem in Biserica slavei, ca extensie a Invierii. Fara credinta aceasta, am deveni laboratoare ale viclean-mincinosului diavol. Fara Iisus Hristos nu putem nimic (nimic bun, nimic drept, nimic vesnic). Cand se imputineaza ravna, sufletul se ofileste, dorintele devin pacatoase, cautam mai putin Binele si ajungem la ura (ca indepartare de Izvor).

Rastignim cele vechi si doar asa suntem ai lui Dumnezeu (si nu altfel). Dilema e evident: ori vei fi ucis tu, ori pacatele tale (logica razboiului), iar tu ramai viu. Asadar, omorati madularele pamentesti: omorati desfranarea din voi, dar si lacomia si nu omiteti nici mania. Iisus Hristos Domnul si Mantuitorul S-a pogorat pana la iad (explica Cuviosul Iustin Popovici), dar acolo nu L-au rastignit (cum am facut-o noi, oamenii).

 Hristos ne vindeca de lepra, iar noi Il rastignim (nici macar Lucifer nu a facut asta). Noi Il incununam cu spini, El ne incununeaza cu nemurirea. Mutarea la Viata, alaturi de Maica Vietii, presupune sa ne straduim sa dobandim un singur lucru: simtirea in Dumnezeu (eliberarea de pacat/nebunie). Mutarea la Viata este cel mai mare seism posibil, pentru ca muta centru vietii noastre de la moarte la nemurire.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Prea Curatei Maicii Tale, ale Sfantului Ioan de Kronstadt, ale Sfantului Efrem cel Nou si ale tuturor sfintilor, miluieste pe copiii nostri si stapaneste cugetele noastre, ca sa fim in Raiul Tau!

 

hhmgjm
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Editorialist Lumea Credintei. Autor al volumului "Catehismul invierii. Un pelerinaj spre lumina" (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2016). Colaborator la reviste si ziare: "Lumea credintei", "Ariesul de Turda", "Adevarul de Cluj", "Scutul patriei".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.