Un pic de sfânt

Am pornit în căutarea „puilor de sfinţi”. Mi-au spus mulţi că o să-mi fie greu să îi găsesc, că lumea este complicată, că Patericul este perimat, că oamenii sunt „ipocriţi”, că totul este schimbat.Azi noapte m-am trezit şi după ce am privit cerul pe fereastră mi-am spus: Dar oare de ce caut atât de departe sfinţenia, când „puii de sfinţi” sunt în fiecare zi de lângă mine? Şi fără „ei” oare cum m-aş mai mântui? Bine-aţi venit în lumea puilor de sfinţi !

 
Am vrut să fiu un pic de sfânt. Măcar câteva minute să trăiesc o parte din liniştea cerească. Poate că nu e greu, poate că uneori chiar am fost, dar nu am ştiut eu în ce stare mă aflu. Oricum Dumnezeu nu îţi arată dacă ai devenit „un pic de sfânt”. Nu are rost să şti. La ce folos? La ce bun să te vezi undeva sus şi să te apuce „răul de înălţimi”.
 

Ştiu încă câţiva „pui de sfinţi”. Îi văd mereu pe lângă mine, pe la icoane, prin biserică, citind acatiste şi paraclise, agitându-se uneori că „îşi pierd mântuirea”, alteori „pripindu-se în judecăţi despre preoţi”, dar în general curaţi la suflet, bine intenţionaţi şi smeriţi. Îi socotesc „pui de sfinţi” pentru că au în buzunar cartela cu care se deschide uşa veşniciei. Merg numai înainte şi pe drumul lor am onoarea de a veni din urmă şi a le contempla cu admiraţie paşii. Sunt „puii sfinţilor”. Îi poţi ţine uneori chiar şi în palme. În palme de duhovnic care le-a deschis ochii spre cer…

Cătălin Dumitrean

id36_250pxbiserica_de_lemn_sf
Catalin Dumitrean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.