Manastirea NERA

creme

Mănăstirea Nera este aşezată în apropierea localităţii Sasca Montană, pe malul stâng al râului Nera, la 20 de kilometri de Oraviţa, în Munţii Locvei. Particularitatea așezământului este că 80 la sută dintre măcuițe sunt absolvente de studii superioare.

Mănăstirea Nera s-a înființat pe data de 19 iulie 1994, la iniţiativa şi prin strădaniile medicului Ioan Chirilă, originar din Slatina-Nera. Așezământul a fost construit prin efortul maicilor şi cu bunăvoinţa oamenilor. În anul următor, în 1995, a fost ridicată o clădire ce cuprinde chiliile călugărițelor şi atelierul de plante medicinale. Astfel că, tradiția preparării ceaiurilor a devenit o activitate permanentă a măicuțelor, care au început tot mai mult să se preocupe de ea.

În timp, pe lângă ceaiuri, călugărițele s-au apucat şi de prepararea cremelor naturiste, pentru diferite afecțiuni. „Plantele le culegem singure din zonă, de pe Chei și uneori ajungem chiar pe Muntele Semenic. Aceasta este principala noastră sursă de venit, dar mai avem și altele”, a spus una dintre măicuțe.

„În mănăstire se prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar. Ceaiurile, tincturile sau alimentele sunt comercializate în magazinul mănăstirii şi în toate magazinele bisericeşti ale Episcopiei Caransebeşului. Mănăstirea are o frumoasă bibliotecă, ateliere de pictură, de litografie şi de sculptură în lemn”, a declarat Casian Rușeți pentru cotidianul online „Express de Banat”.

Pentru că produsele fabricate în laboratorul special amenajat al mănăstirii au început să producă bani și, în timp, s-au transformat în principala sursă de venit a așezământului monahal, acum măicuțele lucrează la extinderea locației, astfel încât să aibă mai mult spațiu. Cremele și ceaiurile sunt expuse în magazinul amplasat chiar la intrarea în mănăstire.

De altfel, așezământul monahal a început să se extindă imediat după înființare. Din 1994 și până în prezent, s-au mai construit un corp de chilii, dar și mai multe ateliere pentru îndeletnicirile călugăriţelor: pictură, sculptură. Și tablourile pe care acestea le pictează sunt expuse în același magazin.

Unicitatea Mănăstirii Nera este că peste 80 la sută dintre măicuțe sunt absolvente de studii superioare, în special ale facultății de psihologie și medicină. Celelalte sunt, ca și profesie, în cea mai mare parte, asistente medicale.

Expressdebanat.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.